Mainos

Irakin perustuslakiluonnoksesta kädenvääntöä

Perustuslain luonnoksen on oltava valmis 15. elokuuta tai parlamentti on hajotettava. Todennäköistä kuitenkin on, että perustuslakiluonnoksen laatimiselle annetaan lisäaikaa hallintolain muutoksella.

Irakin poliittiset päättäjät ovat käyneet tänään viime hetken neuvotteluja saadakseen valmiiksi uuden perustuslakiluonnoksen. Lakiluonnos oli määrä tuoda Irakin parlamenttiin iltapäivällä, mutta istunnon alku on siirretty illaksi.

Luonnosta valmistelemassa on Irakin poliittisia johtajia sekä 71-jäseninen valmistelukomitea. Viime päivinä on kuulunut erilaisia arvioita siitä, saadaanko luonnos valmiiksi parlamenttikäsittelyä varten tämän päivän kuluessa.

- Neuvottelut jatkuvat, koska vieläkin on ratkaisemattomia kysymyksiä, kertoo shiialainen edustaja Ali al-Debagh.

Erimielisyyksiä on tiettävästi edelleen muun muassa liittovaltiovaltiomallista ja islamin asemasta lainsäädännössä.

Useat asiantuntijat uskovat, että uusi perustuslakiluonnos tulee olemaan sanamuodoiltaan varsin väljä ja tulkinnoille tilaa jättävä.

Luonnoksen määräaika loppumassa

Irakissa tuli viime vuonna voimaan väliaikainen hallintolaki. Siinä määrättiin, että uuden perustuslain luonnoksen on oltava valmis 15. elokuuta. Mikäli tämä ei onnistu, määräsi hallintolaki, että parlamentti on hajotettava ja uudet vaalit pidettävä ennen joulukuun puoliväliä.

Yksi mahdollisuus on, että parlamentti päättää kolmen neljäsosan enemmistöllä muuttaa hallintolakia niin, että perustuslakiluonnoksen laatimiselle annetaan lisäaikaa.

- Tämä on erittäin todennäköinen vaihtoehto, sanoi parlamentin varapuhemies Hussain al-Shahristani.

Parlamenttivaalit pidetään joulukuussa myös siinä tapauksessa, että uudesta perustuslaista päästään sopuun ajoissa. Siinä tapauksessa luonnos alistetaan ensin kansanäänestykseen lokakuussa. Kansanäänestyksessä vähintään kahden kolmasosan äänestäjistä on hyväksyttävä luonnos.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.