Mainos

Irakin lapsikuolleisuus nousi räjähdysmäisesti

Lapsikuolleisuus on vähentynyt selvästi Egyptissä, kertoo tuore vertailu.

Irakissa lapsikuolleisuus on noussut räjähdysmäisesti. Egypti on sen sijaan onnistunut vähentämään alle viisivuotiaiden kuolintapauksia. Pelastakaa lapset -järjestö seurasi lapsikuolleisuutta 60 kehitysmaassa vuosina 1990-2005. Kaikista maailman lapsikuolemista valtaosa tapahtui kehitysmaissa.

Egypti on onnistunut vähentämään 15 vuoden aikana lapsikuolleisuutta 68 prosentilla esimerkiksi parantamalla neuvolapalveluita. Tilanne on kohentunut myös muun muassa Indonesiassa ja Bangladeshissa.

Irakin luvut näyttivät synkiltä. Lapsikuolleisuus maassa on noussut 150 prosenttia. Alle viisivuotiaista joka kahdeksas kuoli vuonna 2005. Jo ennen sotaa Irakin tilanne oli raportin mukaan synkkä. Pula sähköstä ja puhtaasta vedestä, huonontuneet neuvolapalvelut ja inflaatio ovat heikentäneet tilannetta entisestään. Eniten lapsia kuoli Sierra Leonessa ja Angolassa.

Joka päivä kuolee arviolta 28 000 alle viisivuotiasta. Yleisimpiä kuolinsyitä ovat keuhkokuume, ripuli ja esimerkiksi ennenaikaiset syntymät, järjestön raportissa listattiin.

Järjestö listasi myös 140 maata sen perusteella, kuinka hyviä ne ovat äideille ja lapsille. Kärkisijoja pitävät Ruotsi, Islanti ja Norja. Suomi löytyy sijalta seitsemän.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.