Mainos

Irakin kurdialueella tuhoisa itsemurhaisku

Irakilainen militanttiryhmä Ansar al-Sunnan armeija on ilmoittautunut internetsivullaan itsemurhaiskun tekijäksi.

Ainakin 46 ihmistä on saanut surmansa Arbilin kaupungissa Pohjois-Irakin kurdialueella tehdyssä itsemurhaiskussa. Isku on yksi tuhoisimmista Irakissa tammikuun lopulla pidettyjen vaalien jälkeen. Lisäksi räjähdyksessä haavoittui noin sata ihmistä.

Iskun tekijäksi ilmoittautui internetsivuillaan irakilainen militanttiryhmä Ansar al-Sunnan armeija. Iskun kohteena oli Kurdistanin demokraattisen puolueen (KDP) paikallistoimisto, joka toimi myös poliisien värväystoimistona. Toimiston edustalle oli kerääntynyt suuri väkijoukko, kun itsemurhaiskijä käveli paikalle ja räjäytti pommin.

Sekä kurdien aluehallinnon terveysministeri että Arbilin kuvernööri puhuvat 46 kuolleesta. Aiemmin toinen terveysministeriön edustaja sanoi noin 60 ihmisen kuolleen iskussa.

- Odotin jonossa rekisteröityäkseni poliisivoimiin. Muistan vain valtavan räjähdyksen, joka nosti minut ilmaan, kertoo sirpaleista vammoja saanut 17-vuotias Abdul-Razaq Sarmab sairaalavuoteeltaan.

Kaupunginjohtaja Nawzaat Haadi kuvasi räjähdystä terroristi-iskuksi, joka oli suunnattu häiritsemään Arbilin turvallisuutta.

Kurdialueilla melko rauhallista

KDP on toinen kurdien pääpuolueista. Kurdien vaaliliitto sijoittui toiseksi tammikuun parlamenttivaaleissa. Pohjois-Irakin kurdialueet ovat tähän asti saaneet olla kohtuullisen rauhassa itsemurhaiskuilta ja muita väkivaltaisuuksia, joita muualla maassa esiintyy säännöllisesti.

Arbilissa tehtiin kuitenkin viime vuonna kaksoisitsemurhaisku, joka kohdistui kahden tärkeimmän kurdipuolueen toimistoihin. Iskuissa kuoli kaikkiaan 117 ihmistä.

Tuore itsemurhaisku asettaa lisäpaineita Irakin uudelle, eilen virkavalansa vannoneelle hallitukselle. Irakin uusilla johtajilla on haasteenaan eri ryhmien välisen jännityksen lieventäminen. Jännitys on lisääntynyt sen jälkeen, kun shiiat ja kurdit syrjäyttivät tammikuun vaaleissa Saddam Husseinin aikana vallassa olleet sunnit.

Kapinalliset ovat kiihdyttäneet hyökkäyksiään Irakissa sen jälkeen kun maan uudesta hallituksesta ilmoitettiin viime viikolla. Autopommi-iskuissa ja muissa hyökkäyksissä on tämän jälkeen kuollut noin 200 ihmistä.

Naapurimaa Turkki tuomitsi Arbilin iskun ja tarjoutui siirtämään räjähdyksessä haavoittuneita hoitoon Turkkiin. Ulkoministeriön lausunnon mukaan kyseessä oli vastenmielinen teko, jolla pyritään häiritsemään Irakin rauhoittamisyrityksiä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.