Mainos

Irakin kansalliskokous siirtyy kahdella viikolla

Baquban eilinen pommi-isku syvensi huolta Irakin kansalliskokouksen turvallisuudesta. Maan tulevaisuutta pohtivan kokouksen uudeksi aloituspäiväksi on määrätty 15. elokuuta.

Irakin poliittista tulevaisuutta hahmottelevaa kansalliskokousta siirretään kahdella viikolla. Kokouksen piti alkaa lauantaina, mutta valmistelukomiteasta kerrottiin, että uudeksi aloituspäiväksi on määrätty 15. elokuuta.

YK oli pyytänyt kokouksen siirtämistä, jotta valmisteluille jäisi riittävästi aikaa ja mahdollisimman moni taho saataisiin mukaan. Keskiviikon tuhoisa pommi-isku Baqubassa syvensi myös huolta kokouksen turvallisuudesta. Kokoukseen osallistuu noin tuhat edustajaa eri puolilta maata, eri heimoista ja puolueista. Muun muassa aseellisen vastarinnan tielle lähtenyt radikaali shiiajohtaja Moqtada al-Sadr on ilmoittanut boikotoivansa kokoontumista.

Kokouksen päämääränä on valita satajäseninen kansallisneuvosto valvomaan Irakin väliaikaisen hallituksen toimintaa. Asialistalla on myös muita maan tulevaisuuteen liittyviä kysymyksiä. Kokousta pidetään ratkaisevana askeleena Irakin demokratiakehityksessä ennen tammikuussa pidettäviä vaaleja. Järjestelykomiteasta vakuutettiin vielä tiistaina, että kansalliskokous pidetään ajallaan.

Lykkäystä pyydettiin YK:sta monelta taholta.

- Saimme YK:n pääsihteeriltä Kofi Annanilta kirjeen, jossa pyydettiin lykkäystä. Keskustelimme asiasta ja päätimme suostua - vain kahteen viikkoon, sanoi valmisteluja seuraava Abdul Halim Alruhaimi sanoi uutistoimisto AFP:lle.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.