Mainos

Irak vakuuttaa yhteistyöhaluaan

YK:n asetarkastuksien valvontaa Irakin puolelta johtava kenraali Hossam Mohammad Amin sanoi tänään, että Irak "perehtyy" YK:n asetarkastajien johtajan Hans Blixin vaatimukseen kiellettyjen ohjusten tuhoamisesta.

-Perehdymme vakavasti tämän asian ratkaisuun. Toivomme, että tämä voidaan ratkaista ilman amerikkalaisten tai brittien interventiota. Heillä on pahat aikomukset, Amin sanoi.

Hans Blix määräsi Irakin perjantaina tuhoamaan Al-Samoud 2 -ohjuksensa, koska niiden kantomatka ylittää sallitun 150 kilometrin rajan.

-Meillä ei ole mitään aikomusta kiistää YK:n tieteellistä osaamista tai metodeja, mutta toivomme, että YK ottaisi huomioon myös meidän näkökulmamme. Meidän on istuttava alas yhdessä. Tämä olisi ratkaistava kokouksissa, vaihtamalla mielipiteitä, Amin selvitti.

Amin muistutti myös, että Al-Samoud-ohjusten tuhoaminen heikentää maan puolustuskykyä.

-Tämä tulee heikentämään puolustusvalmiuttamme, mutta ei täysin. Tämä ohjus on vain yksi osa puolustusvalmiuttamme, ja meidän valmiutemme on laaja, Amin muistutti.
Amin sanoi myös, että Irak yrittää koko ajan työskennellä yhä nopeammin, jotta asetarkastajat olisivat tyytyväisiä.

-Keskustelemme yhä tarkastajien kanssa. Ehkäpä yhteistyön parantamisella tarkoitetaan juuri työskentelyn nopeuttamista ja sitä me koko ajan yritämme, hän jatkoi.

Aminin mukaan Irak on kutsunut YK:n tarkastusryhmän keskustelemaan kateissa olevista pernaruttobakteeriviljelmistä ja VX-hermokaasusta. Ryhmän on määrä saapua Irakiin 2. maaliskuuta.

Irak testasi Samoud-ohjuksia sunnuntaina YK:n asetarkastajien valvonnassa osoittaakseen, etteivät ne riko Irakin ohjuksille vuonna 1991 määrättyä 150 kilometrin kantomatkan rajaa. Testit tehtiin Fallujassa, noin 70 kilometriä Bagdadista länteen.

Irak haluaa lykätä arabimaiden kokousta


Irak on pyytänyt maaliskuun 1. päiväksi koolle kutsutun arabimaiden huippukokouksen lykkäämistä parilla viikolla, irakilaisdiplomaatti kertoi tänään Kairossa. Kokouksen on tarkoitus käsitellä Irakin kriisiä.

Irak haluaa kokouksen pidettäväksi vasta maaliskuun 14. päivän jälkeen, jolloin asetarkastajien on tarkoitus raportoida YK:n turvallisuusneuvostolle. Irakin edustajat ovat toimittaneet lykkäyspyynnön Kairossa toimivan Arabiliiton sihteeristölle.

Huippukokous on tarkoitus järjestää Egyptin Sharm el-Sheikhissä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Irakin kansa pelkää tuhoisaa sotaa.

(Seitsemän uutiset 23.02.2003).

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.