Mainos

Irak-tietojen vuotajaksi epäilty löytyi kuolleena Lontoosta

Irak-tietojen vuotajaksi epäilty korkea brittivirkamies on todennäköisesti saanut surmansa. Britannian puolustusministeriö aikoo järjestää riippumattoman tutkimuksen, mikäli Länsi-Lontoosta löytynyt ruumis on David Kellyn, sanoi pääministerin Blairin tiedottaja.

Kiista Britannian hallituksen Irak-selonteosta sai dramaattisen käänteen tänään, kun selonteon vuodattamisesta BBC-radioyhtiölle syytetty virkamies löydettiin kuolleena. Viranomaisten on kuitenkin määrä vahvistaa virallisesti vasta huomenna, onko kateissa oleva virkamies kuollut.

Irak-tietojen vuodattajaksi epäilty David Kelly katosi eilen. Tänään Lontoon länsipuolelta löytyi ruumis, jonka tuntomerkit poliisin mukaan sopivat Kellyyn. Britannian parlamentin ulkoasiainvaliokunnan jäsenet hiillostivat Kellyä tiistaina siitä, mitä tämä oli kertonut BBC:n reportterille Andrew Gilliganille hallituksen tiedoista, jotka koskevat Irakin joukkotuhoaseita. Kelly myönsi tavanneensa Gilliganin, mutta kiisti olevansa BBC:n reportaasin lähde.

BBC:n reportaasissa annettiin ymmärtää, että Britannian hallitus oli esittänyt Irakin joukkotuhoasepotentiaalin todellista suurempana ennen hyökkäystä Irakiin. Reportaasissa kerrottiin Britannian hallituksen viestintäjohtajan Alastair Campbellin lisänneen hallituksen syyskuussa julkaistuun raporttiin kiistellyn väitteen, jonka mukaan Irakin joukkotuhoaseet olisivat olleet 45 minuutin käyttövalmiudessa.

Kelly kertoi eilen-iltapäivällä vaimolleen lähtevänsä kävelylle Abingdonin lähellä Lontoon länsipuolella. Kellyn perhe soitti poliisille, kun häntä ei kuulunut kotiin iltamyöhään mennessä.

Tulossa riippumaton tutkimus
Britannian puolustusministeriö aikoo järjestää riippumattoman tutkimuksen, mikäli Länsi-Lontoosta löytynyt ruumis on Kellyn, sanoi pääministerin Blairin tiedottaja. Tiedottajan mukaan Blair on "syvästi murheissaan" Kellyn perheen puolesta. -Nyt ei ole syytä ryhtyä tekemään hätäisiä päätelmiä, kertoi tiedottaja Blairin mukana Japaniin matkustaville toimittajille.

Kelly oli mikrobiologi, joka osallistui 1990-luvulla YK:n silloisen asetarkastusryhmän Unscomin työhön Irakissa. -Hän tiesi kaiken biologisesta sodankäynnistä ja lähes kaiken myös joukkotuhoaseista, kuvaili Kellyä televisiotoimittaja Tom Mangold.

Eräät alahuoneen jäsenet epäilivät, että hallitus oli päättänyt tehdä Kellystä syntipukin saadakseen huomion kääntymään siitä, että hallituksen perustelut hyökkäykselle Irakiin ovat osoittautuneet heikoiksi.

Puolustusministeriön mukaan Kelly oli rikkonut ministeriön ohjeita puhuessaan Gilliganille. Kellylle oli ministeriön mukaan kuitenkin ilmoitettu, ettei häntä vastaan suunnitella mitään rankaisutoimia.

(MTV3-Reuters-AFP-STT)

(Seitsemän uutiset 18.07.2003)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.