Mainos

Irak saa velkojaan anteeksi

Johtavien teollisuusmaiden tekemästä sopimuksesta tihkuneiden tietojen mukaan Irakin velkoja mitätöidään kahdeksan vuoden aikana.

Johtavat teollisuusmaat ovat päässeet sopimukseen, jolla Irakille annetaan anteeksi 80 prosenttia maan veloista ehdoitta.

Asiasta kertoivat ensin nimettöminä pysytelleet velkojamaiden niin sanotun Pariisin klubin lähteet Berliinissä. Myöhemmin Saksan valtiovarainministeri Hans Eichel vahvisti asian.

Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n mukaan Irakilla on velkaa ulkomaille yhteensä 120 miljardin dollarin (97 miljardin euron) arvosta. Pariisin klubiin kuuluville maille velkaa on 40 miljardia dollaria.

Pariisin klubin 19 jäsenmaasta Japani on Irakin suurin velkoja. Pääosa Irakin velasta on kuitenkin klubin ulkopuolella olevien maille, etupäässä arabimaille.

Yhdysvallat ja Britannia olisivat halunneet, että 95 prosenttia veloista olisi mitätöity. Ranskalle, Saksalle ja Venäjälle olisi riittänyt velkojen puolittaminen.

Sopimuksesta tihkuneiden tietojen mukaan velat mitätöidää kahdeksan vuoden aikana. G20-maiden valtiovarainministerit ja keskuspankkien johtajat ovat parhaillaan koolla Berliinissä keskustelemassa maailmantalouden näkymistä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.