Mainos

Irak osti kelvottomia pomminilmaisimia kalliilla hinnalla

Irakilaissotilas kulkee Bagdadissa autojonon sivuitse ja tuijottaa mukanaan olevaa laitetta. Vempaimen pitäisi löytää pommit, mutta vaikka sotilas olisi kuinka tarkkana hyvänsä, laitteesta ei ole apua. Se ei yksinkertaisesti toimi.

Britannia havahtui jo vuosia sitten siihen, että brittifirman valmistamat pomminilmaisimet ovat kelvottomia. Siitä huolimatta Irak turvautuu niihin tarkastuspisteillä kautta maan. Laitteet ovat käytössä jopa Bagdadin niin sanotulla vihreällä vyöhykkeellä, missä sijaitsee maan hallinnon keskuspaikka.

Yritys kauppasi tuotteitaan katteettomin lupauksin. Se mainosti pomminilmaisimien havaitsevan jopa kilometrin päässä olevia räjähteitä. Britannia pidätti yrityksen johtajan vuonna 2010 ja kielsi samalla laitteiden viennin Irakiin ja Afganistaniin.

– Kokeet ovat osoittaneet, ettei laitteissa käytetty teknologia sovellu pommien etsintään, brittiviranomaiset perustelivat.

Irakilaisille kysymys on elämästä ja kuolemasta. Väkivalta ei ole loppunut, vaan esimerkiksi heinäkuussa terrori-iskuissa kuoli yli 300 ihmistä.

Korruptio siivitti kauppaa

Brittipaljastuksien jälkeen Irakin pääministeri Nuri al-Maliki määräsi, että pomminilmaisimista on tehtävä tutkimus. Kuukautta myöhemmin hallituksen tiedottaja kertoi, että tutkimusten perusteella puolet laitteista on kunnossa.

– Loput me vaihdamme, hän lupasi.

Sisäministeriön ylitarkastajalla Aqil al-Turaihilla on esittää toisenlaisia lukuja. Hänen mukaansa ilmaisimilla ja niihin liittyvillä turvatoimilla pystyttiin eräälläkin alueella estämään vain viidennes pommi-iskuista.

Irak hankki vuosina 2007-2008 laitteita lähes 120:tä miljoonaa nykydollaria vastaavalla summalla. Al-Turaihin mukaan Irak maksoi laitteista moninkertaisesti sen hinnan, millä niitä myytiin muualle. Viranomaiset ovat selvittäneet hankinnan kiemuroita.

– Hintojen paisuttaminen ja sopimusprosessi viittaavat suureen korruptioon, al-Turaihi sanoo.

Tutkimuksissa on hänen mukaansa paljastunut, että osa korruptiosta oli kytköksissä sisäministeriöön. Joukko kauppaan osallistuneita on joutunut oikeuteen ja sen jälkeen vankilaan.

Prosessi on kuitenkin edelleen kesken, ja irakilaiset ja britit ovat aloittaneet asiasta yhteisen tutkinnan.

(MTV3 - STT - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.