Mainos

Irak kutsui amerikkalaisia tarkastusmatkalle

Irak on kutsunut Yhdysvaltain edustajia tutustumaan kohteisiin, joissa epäillään valmistettavan joukkotuhoaseita. Yhdysvallat on torjunut tarjouksen tuoreeltaan.

Saddam Husseinin väitetään testaavan joukkotuhoaseitaan ihmisillä

-Yhdysvaltain hallitus kutsutaan tarkastamaan nämä kohteet, sanoi Irakin varapääministeri Abdul Tawab Mullah Hawaish, joka vastaa myös Irakin aseohjelmasta.

Lehdistötilaisuudessa tänään puhunut Hawaish kiisti Yhdysvaltain epäilyt joukkotuhoaseiden kehittämisestä.

-Koska vastaan Irakin aseohjelmista, voin tässä vahvistaa, ettei meillä ole joukkotuhoaseita eikä mitään aikeita valmistaa niitä, Hawaish vakuutti.

Hawaish uhkasi Yhdysvaltoja "unohtumattomalla oppitunnilla", jos Yhdysvallat aloittaa hyökkäyksen presidentti Saddam Husseinin kukistamiseksi.

-Jos amerikkalaiset ryhtyvät uusiin järjettömiin toimiin Irakia vastaan, me annamme heille unohtumattoman oppitunnin, hän sanoi.

Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin tiedottaja torjui tuoreeltaan Irakin kutsun. Tiedottaja Ari Fleischer kehotti Irakia noudattamaan YK:n päätöslauselmia. Irak esitti samanlaisen kutsun kaksi kuukautta sitten Yhdysvaltain kongressille.

Hwaish vahvisti, että YK:n asetarkastajat voivat tulla Irakiin. Yhdysvallat on tehnyt selväksi, että se haluaa uuden, tiukan päätöslauselman tarkastusten ohjeista ja tarkastuksia tukevan uhan voimankäytöstä ennen kuin asetarkastajat aloittavat taas työnsä.

Lentokenttää pommitettiin

Yhdysvaltain ja Britannian lentokoneet pommittivat tänään Irakin ilmapuolustusta kahdessa kohdin eteläisellä lentokieltovyöhykkeellä, kertoivat Yhdysvaltain viranomaiset.

Irak sanoi Yhdysvaltain koneiden tuhonneen Basran kansainvälisen lentokentän siviilitutkajärjestelmän ja vaurioittaneen terminaalin halleja. Isku lentokentälle oli kolmas kahden viikon aikana. Tutkajärjestelmään osui jo 25. syyskuuta.Yhdysvaltain viranomaisten mukaan kohteena oli tuolloin liikuteltava ilmapuolustustutka. Seuraavan kerran Yhdysvallat iski lentokentälle 29. syyskuuta, kertoi Irak.

Yhdysvallat ei vastannut Irakin ilmoitukseen, jonka mukaan siviilitutka tuhoutui.

Yhdysvallat ja Britannia pommittivat Basran lentokenttää myös elokuussa 2001.

Yhdysvallat ja Britannia julistivat Irakin pohjois- ja eteläosaan ns. lentokieltoalueet, joita Irak ei tunnusta. Niitä ei ole määrätty YK:n päätöslauselmalla.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.