Irak kertoi löytäneensä kemiallisia aseita

Irak on ilmoittanut löytäneensä pernaruttobakteereja ja VX-hermokaasua.

Irakin presidentin neuvonantaja, kenraali Amer al-Saadi kertoi, että uusissa etsinnöissä on löydetty suuria määriä pernaruttobakteeria ja VX-hermokaasua.

YK:n asetarkastajat ja Irakin edustajat käyvät illan aikana neuvotteluja kemiallisista aseista. Asetarkastajat ovat jo pitkään vaatineet selvyyttä kemiallisten aseiden varastoista. Irak on aiemmin ilmoittanut tuhonneensa biologisia ja kemiallisia aseita ilman YK:n valvontaa.

Ohjusten tuhoamista jatkettiin

Irak on jatkanut al-Samoud II -ohjusten tuhoamista YK:n valvonnassa.

Ensimmäinen ohjus tuhottiin YK:n valvonnassa eilen illalla. Tuhoaminen on tapahtunut Al-Tajissa sijaitsevassa sotilastukikohdassa 20 kilometriä Bagdadista pohjoiseen.

YK on vaatinut al-Samoud II -ohjusten tuhoamista, koska niiden kantomatka oli YK:n testeissä yli 150 kilometriä.

Ranska vastustaa uutta Irak-päätöslauselmaa

Ranskan ulkoministeri Dominique de Villepin mukaan maa aikoo vastustaa uutta Irakia koskevaa päätöslauselmaa, joka valtuuttaisi voimatoimiin Irakia vastaan.

De Villepin vältti kuitenkin veto-sanan käyttämistä BBC:n haastattelussa. Ranskalla on YK:n turvallisuusneuvoston pysyvänä jäsenmaana veto-oikeus neuvoston päätöksiin.

Britannian pääministeri Tony Blair sanoi perjantaina uskovansa, että hän saa turvaneuvoston toiset jäsenmaat uuden päätöslauselman kannalle.

Yhdysvallat korostaa edeleen, että ohjusten tuhoaminen ei muuta maan kantaa mahdolliseen Irakin vastaiseen sotaan.


(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat