Mainos

Irak-jupakan esitutkinta-aineisto julki

Valtaosa Irak-vuodon esitutkinta-aineistosta on julkistettu tänään.

Helsingin käräjäoikeus päätti eilen, että kopioita mm. entisen pääministerin Anneli Jäätteenmäen kuulustelupöytäkirjoista voi lunastaa tästä aamusta alkaen.

Materiaalia on satoja sivuja ja siitä poistetaan ennen julkistamista kaikki salainen, esimerkiksi presidentin kanslian lausunto.

Oikeudenkäynti Jäätteenmäkeä ja tasavallan presidentin entistä neuvonantajaa Martti Mannista vastaan jatkuu huomenna.

Poliisi epäili syytettyjä myös lehtivuodosta

Poliisi epäili Mannista myös ulkoministeriön salaisten asiakirjojen vuotamisesta iltapäivälehdille ja Jäätteenmäkeä yllytyksestä myös tähän vuotoon. Tämä käy ilmi poliisin esitutkintapöytäkirjoista, jotka tulivat julki tänään. Molemmat kiistivät esitutkinnassa syyllisyytensä vuotoon.

Poliisin mukaan tiedot presidentti George Bushin ja pääministeri Paavo Lipposen keskusteluista vuodettiin iltapäivälehdille ja Jäätteenmäelle samaan aikaan, joten on todennäköistä, että ne tulivat samasta lähteestä. Iltalehden artikkelin kuvituksena käytetty tiivistelmä on kirjoitusvirhettä myöten sama, joka löydettiin Mannisen tietokoneen kovalevyltä.

Esitutkinnassa ei ilmennyt mitään seikkoja, jotka viittaisivat jonkin kolmannen tahon liittyneen asiaan. Salaiset asiakirjat tulivat Ilta-Sanomille maanantaina 10. maaliskuuta viime vuonna. Edellisenä päivänä Manninen oli lähettänyt Jäätteenmäelle faksin, joka oli otsikoitu "Aineisto (12 sivua), sovittu aineisto mennyt perjantain klo 17 jakeluun". Kuulusteluissa kumpikaan ei pystynyt selvittämään, mistä tässä oli kysymys.

Näytön puute esti syytteen

Epäily iltapäivälehtivuodosta ei johtanut syytteeseen, koska näyttöä ei ollut riittävästi.

-Poliisi tutkii, jos on vähänkään syytä epäillä. Sen sijaan syyttäjä syyttää vain, kun on todennäköisiä syitä epäillä rikosta, ylitarkastaja Marja Lehtonen valtakunnansyyttäjänvirastosta summaa. Koska salaisten asiakirjojen vuotaminen iltapäivälehdille oli vain liitännäinen rikosepäily, siitä ei ole tehty erillistä syyttämättäjättämispäätöstä. Näin lehtivuodon syyttämättäjättämisen perusteita ei ole kirjattu minnekään.

-On varsin normaalia, että saman jutun ympärillä rönsyilee useita liitännäisiä asioita, joista ei kaikista tule syytettä. Aika ei mitenkään riittäisi kaikkien syyttämättäjättämisten perustelemiseen, Lehtonen kertoo. STT ei tavoittanut Irak-vuotojupakassa syyttäjänä toimivaa valtionsyyttäjä Jorma Äijälää.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 04.03.2004)

Anneli Jäätteenmäki pamautti MTV:n viimekeväisessä vaalitentissä luultua kovemman ulkopoliittisen pommin.
(Seitsemän uutiset 04.03.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.