Mainos

Irak arvosteli Yhdysvaltain hyökkäysintoa

Irakin varapääministeri Tareq Aziz kuvasi USA:n politiikkaa imperialistiseksi pyrkimykseksi alistaa Irakin luonnonvarat USA:n sotateollisuuden valtaan.

Irakin varapääministeri Tareq Aziz syytti tänään Yhdysvaltoja "hyökkäyssodan" valmistelemisesta siitä huolimatta, että Irak tekee yhteistyötä YK:n asetarkastajien kanssa. Azizin mukaan YK:n tarkastajat ovat saaneet vapaasti vierailla kaikissa haluamissaan kohteissa, mutta Yhdysvallat valmistelee silti sotatoimia.

Hän kuvasi Yhdysvaltain politiikkaa imperialistiseksi pyrkimykseksi alistaa Irakin luonnonvarat Yhdysvaltain sotateollisuuden valtaan. Yhdysvallat on vaatinut Irakilta aseriisuntaa, ja syyttänyt sitä ydinaseiden sekä kemiallisten ja biologisten aseiden valmistamisesta. Irakin johto sanoo, ettei maassa ole joukkotuhoaseita.

-Irak ei koko historiansa aikana ole muodostanut uhkaa Euroopalle eikä Yhdysvalloille, Aziz sanoi.

Presidentti Saddam Husseinin pojan johtama sanomalehti Babel puolestaan arvosteli YK:n turvallisuusneuvoston päätöstä tiukentaa Irakin kauppasaartoa. Turvallisuusneuvosto laajensi maanantaina listaa tuotteista, joita Irakiin ei saa viedä, koska niitä voitaisiin käyttää sotavoimien iskukyvyn kasvattamiseen.
-Paitsi että (päätöslauselma) on halveksittava, siltä myös puuttuu oikeutus, koska se annettiin ajankohtana, jona turvallisuusneuvoston pitäisi valmistella pakotteiden purkamista, lehti kirjoitti.

USA:lta lisäjoukkoja Persianlahdelle

Yhdysvallat on määrännyt 11 000 uutta sotilasta matkaamaan Persianlahdelle, ja puolustusministeri Donald Rumsfeld on määrännyt kymmeniätuhansia sotilaita valmiustilaan. Mikäli heidätkin lähetetään Persianlahdelle, Yhdysvaltain armeijan vahvuus alueella kaksinkertaistuu.

Etelä-Irakin lentokieltoalueella partioivat Yhdysvaltain ja Britannian hävittäjät tulittivat myöhään eilen Irakin ilmatorjuntatutkaa Bagdadin eteläpuolella. Yhdysvaltain armeijan komentokeskuksen mukaan tutka oli siirretty lentokieltoalueelle. Irakin mukaan pommitukset olisivat kohdistuneet siviilikohteeseen ja yksi ihminen saanut surmansa.

Asetarkastajat jatkavat työtään

YK:n asetarkastajat vierailivat jälleen tänään useissa kohteissa, joissa mahdollisia kiellettyjä aseita epäillään olevan. Irakin keskiosassa sijaitseviin kohteisiin kuuluivat mm. painotalo, lyijysulatto ja ilmavoimien varastorakennus sekä muita sotilaskohteita, irakilaisviranomaiset kertoivat.

Tarkastajien on lähipäivinä tarkoitus ryhtyä myös ilmasta käsin tapahtuviin tarkastuksiin, ja helikopterilennoista on jo neuvoteltu Irakin viranomaisten kanssa.

Lisäksi asetarkastajien johtajan Hans Blixin on määrä matkustaa Bagdadiin tammikuun puolivälin jälkeen. Blixin on määrä raportoida tarkastusten tuloksista YK:lle tammikuun 27. päivänä.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.