Mainos

IRA julisti tulitauon

Irlannin tasavaltalaisarmeija IRA lupasi tänään aloittaa tulitauon huomenna keskipäivällä. IRA:n lupauksesta kertoivat irlantilaiset tiedotusvälineet.

IRA:n ilmoituksen mukaan sissit "palauttavat elokuun 1994 tulitauon voimaan". Tuolloin alkanut aselepo päättyi helmikuussa 1996, kun IRA räjäytti pommin Lontoossa. Ilmoituksen mukaan "kaikille IRA:n joukoille on annettu asiasta yhtäpitävät ohjeet".

Britannia ja Irlanti ovat vaatineet, että IRA:n on lopetettava väkivaltaisuudet ennen kuin järjestön poliittinen siipi Sinn Fein voidaan ottaa mukaan Pohjois-Irlannin rauhanneuvotteluihin. Useita eri tahoja edustavien osapuolten on tarkoitus palata neuvottelupöytään syyskuun puolivälissä.

Britannian ja Irlannin pääministerit ottivat IRA:n ilmoituksen tyytyväisinä vastaan. Britannian pääministerin Tony Blairin mukaan tulitauko antaa toiveita rauhan ja pysyvän poliittisen ratkaisun saavuttamisesta Pohjois-Irlannissa. Blair korosti kuitenkin sitä, että lupauksen antaminen ja sen täyttäminen ovat kaksi eri asiaa.
-Jos Sinn Fein haluaa osallistua rauhanneuvotteluihin, sen kannattaa tosissaan kannustaa IRA:ta pidättymään väkivallasta. Tulitauon pitää olla myös rikkoutumaton. Haluan, että Pohjois-Irlannin asukkaat voivat pikku hiljaa alkaa uskoa rauhan mahdollisuuteen ja siihen, että alueen tilanteeseen on löydettävissä poliittinen ratkaisu, Blair sanoi ja ilmoitti samalla, että sekä Britannian että Irlannin hallitukset pitävät tulitaukoa aselevon merkkinä vasta, kun tauko on kestänyt kuusi viikkoa.

Pohjois-Irlannin väkivaltaisuuksissa on 28 vuoden aikana kuollut 3 200 ihmistä. Syyskuussa alkavissa neuvotteluissa osapuolet keskittyvät Britannian hallitseman pohjoisosan ja saaren itsenäisen eteläosan välejä hiertävien erimielisyyksien tasoittamiseen. Lähtökohta onkin IRA:n pyrkimyksiä huomattavasti sovinnollisempi eli brittien poistumista koskevat keskustelut eivät kuulu neuvottelujen ohjelmaan.

Holkeri muistutti rauhan esteistä

Pohjois-Irlannin rauhanneuvottelujen puheenjohtajistoon kuuluva pankinjohtaja Harri Holkeri sanoi suhtautuvansa IRA:n ilmoitukseen "varovaisen myönteisesti".
-Pitää kuitenkin muistaa, että esteitä rauhan solmimiselle on useita. Ulsterin unionistipuolueen johtaja David Trimble ja pääministeri Blair tapaavat tulevalla viikolla ja heidän tapaamisensa sujuvuus vaikuttaa myös paljon siihen, miten rauhanpyrkimykset tulevaisuudessa edistyvät, huomenna Irlantiin matkustava Holkeri arvioi.

Holkerin mukaan Pohjois-Irlannin rauhanneuvottelujen pelisäännöt on määrä lyödä lukkoon keskiviikkoon mennessä. Itse neuvottelujen on määrä alkaa syyskuun viidestoista päivä.
(STT-AFP-Reuter)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.