Mainos

Intiassa neljä pommiräjähdystä

Intian Gujaratin osavaltiossa on räjähtänyt tänään neljä pommia. Räjähdyksissä haavoittui toistakymmentä ihmistä.

Pommit oli piilotettu linja-auton istuimien alle Ahmedabadissa. Kolme pommia räjähti lähes yhtäaikaisesti eri puolilla kaupunkia. Myöhemmin vielä yksi pommi räjähti poliisin yrittäessä purkaa sitä. Gujaratissa on kahakoitu helmikuun lopusta lähtien sen jälkeen kun Godhrassa hinduja kuljettanut juna poltettiin. Iskusta epäillään muslimiaktivisteja.

Tilanne rajalla kiristyy

Intian ja Pakistanin joukot ovat tulittaneet toisiaan kranaatinheittimin maitten välisen rajalinjan yli Kashmirissa jälleen tänään. Pakistan ilmoitti kuuden ihmisen saaneen surmansa ja parinkymmenen haavoittuneen tulituksessa.

Tilanne Intian ja Pakistanin välillä on kiristynyt jatkuvasti. Maat ovat keskittäneet raja-alueelle yhteensä miljoona miestä. Sodanuhka alueella sai Australian ja Uuden-Seelannin hallitukset tänään kehottamaan kansalaisiaan lähtemään sekä Intiasta että Pakistanista. Useat muut maat ovat kehottaneet kansalaisiaan olemaan matkustamatta Intiaan tai Pakistaniin.

Britannian ulkoministeri Jack Straw jatkaa tänään Intiassa ponnistelujaan tilanteen laukaisemiseksi. Hänen on määrä tavata useita Intian hallituksen ministereitä Delhissä. Eilen Straw keskusteli Pakistanin presidentin Pervez Musharrafin sekä pakistanilaisen virkaveljensä Abdul Sattarin kanssa.

Intia on ilmoittanut, ettei se suostu rauhanneuvotteluihin tai joukkojensa vähentämiseen rajalla ennen kuin Pakistan on ryhtynyt toimiin terroristiryhmiä vastaan Kashmirissa.

Intia ja Pakistan neuvottelevat vesivaroista

Huolimatta Kashmirin kiristyneestä tilanteesta, Intia ja Pakistan aloittivat tänään neuvottelut Indusjoen vesisopimuksesta. Vuonna 1960 solmitulla sopimuksella määrätään Intian ja Pakistanin jokien vesivarojen jaosta. Osapuolten on määrä vaihtaa rutiininomaisesti tietoja tulvaennusteista ja muista hallinnollisista asioista, intialaislähteet kertoivat.

Intiassa on liikkunut huhuja, joiden mukaan neuvottelut peruttaisiin ja että Intia irtisanoisi sopimuksen vastalauseena Kashmirin tapahtumille. Viranomaislähteiden mukaan Intia ei kuitenkaan aio irtisanoa sopimusta. Sopimuksen purkaminen merkitsisi sitä, että laajat alueet Pakistanissa jäisivät vaille vettä.

Sopimuksen mukaan Sutlej-, Beas- ja Ravijokien vesivarat kuuluvat Intialle ja Indus-, Jhelum- ja Chenabjokien Pakistanille. Sopimus on pysynyt voimassa, vaikka Intia ja Pakistan ovat sotineet kahdesti sen voimassaoloaikana.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.