Intialainen rokotetehdas tuhosi sata miljoonaa annosta koronarokotetta – "ihmiset ovat saaneet koronasta tarpeekseen"

Husin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi: Suomi onnistui torjumaan hyvin koronan ensimmäisen aallon, mutta keinot olivat rankkoja 1:41
Husin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi: Suomi onnistui torjumaan hyvin koronan ensimmäisen aallon, mutta keinot olivat rankkoja

Intialainen rokotevalmistaja Serum Institute of India on joutunut tuhoamaan sata miljoonaa annosta AstraZenecan paikallista koronarokotetta, uutisoi BBC. Britannian yleisradion mukaan rokotteet vanhentuivat käsiin, koska niille ei ollut enää kysyntää.

Yli 90 prosenttia Intiassa annetuista koronarokotteista on ollut kyseistä valmistetta. Intiassa yli 70 prosenttia väestöstä on saanut ainakin kaksi rokoteannosta.

Tämän vuoden alussa maa alkoi jakaa tehosteannoksia sote-ammattilaisille, tietyille ammattiryhmille sekä riskiryhmäläisille. Myöhemmin tehosterokotteita alettiin jakaa kaikille.

Rokotteiden kysyntä ei kuitenkaan ole ollut riittävän laajaa. Intiassa tehosteannoksia on annettu vain vajaat 300 miljoonaa kappaletta.

– Tehosteannoksille ei ole kysyntää. Ihmiset tuntuvat saaneen koronasta tarpeekseen. Rehellisesti sanottuna minäkin olen kyllästynyt, ja me kaikki olemme, rokotevalmistajan toimitusjohtaja Adar Poonawalla sanoi toimittajille torstaina.

Rokoteyhtiön johtajan mukaan Intiassa ei ole länsimaiseen tapaan toimintakulttuuria, jossa ihmiset ottaisivat esimerkiksi influenssarokotteen vuosittain, vaikka koronaa vastaan rokottamisestakin voi tulevaisuudessa tulla säännöllistä.

Lue myös:

    Uusimmat