Britanniassa tarjotaan kolmatta rokoteannosta syksystä alkaen – lisäpiikkiä pohdittu myös Suomessa

6:59
MIlloin tiedetään, pitääkö koronarokote ottaa joka vuosi? Nämä asiat rokotteiden tehosta tiedetään nyt.

Britanniassa aiotaan tarjota kolmatta annosta koronarokotetta riskiryhmille syyskuusta alkaen. BBC:n mukaan maan terveyspalvelulle NHS:lle on annettu lupa valmistella rokotuksia ensi talven influenssakautta silmällä pitäen. 

Koronarokotteen lisäksi aiotaan tarjota influenssarokotetta. Flunssakaudesta odotetaan tavanomaista pahempaa. 

– Ensimmäinen koronarokotusohjelmamme palauttaa vapauden maahamme. Tehosteohjelma suojelee tätä vapautta, sanoi Britannian terveysministeri Sajid Javid.

Asiantuntijat suosittelevat, että ensimmäisten joukossa lisärokotteen saisivat yli 70-vuotiaat, hoitokotien asukkaat, terveydenhoidon työntekijät sekä yli 16-vuotiaat, joiden vastustuskyky on heikko.

Sen jälkeen vuorossa olisivat yli 50-vuotiaat sekä muut koronan tai influenssan riskiryhmäläiset.

Immuunivasteen säilymistä tutkitaan vielä

Asiantuntijoiden mukaan rokotteiden pitäisi antaa hyvä suoja vakavaa koronatautia vastaan vähintään puoleksi vuodeksi, mutta pidempiaikaisesta suojasta kaivataan vielä lisätietoa. Britanniassa ei ole vielä päätetty, mitä rokotevalmistetta kolmanteen annokseen käytetään.

Suomessakin on nostettu esiin vaihtoehto, jossa osa väestöstä rokotettaisiin kolmannen kerran koronaa vastaan. Kyseeseen voisivat tulla riskiryhmät, jos immuniteetin katsotaan vähenevän merkittävästi ajan myötä. Päätöksiä ei ole vielä tehty.

Aiemmin muun muassa rokotevalmistaja Biontechin toimitusjohtaja sanoi, että viime vuoden kesällä rokotetuilla koehenkilöillä oli havaittu vasta-ainetasojen laskua. Pfizer-Biontechin rokote on Suomessa tällä hetkellä eniten käytetty koronarokote.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja