Mainos

Intia vaatii Pakistanilta toimia

Intian ulkoministeri Jaswant Singh on tänään toivottanut tervetulleeksi Pakistanin presidentin Pervez Musharrafin televisiopuheessa antaman lupauksen toimista islamilaisia ääriaineksia vastaan.

Singh kuitenkin sanoi, että Intian ja Pakistanin välien lämpeneminen riippuu siitä, mihin toimiin Pakistan ryhtyy estääkseen äärimuslimien soluttautumisen rajan yli Intian puoleiseen Kashmiriin. -Loppukoon soluttautuminen ja rajan ylittävä terrorismi tähän. Arviomme on perustuttava tekoihin eikä (Musharrafin ilmoittamiin) aikomuksiin, Singh sanoi suorana televisioidussa lehdistötilaisuudessaan. -Kaikki mahdollinen jännityksen lieveneminen riippuu siitä, mihin konkreettisiin tekoihin Pakistan ryhtyy, hän totesi.

Singhin mukaan Pakistanin on myös pidettävä huolta siitä, etteivät Musharrafin eilen kieltämät äärijärjestöt jatka toimintaansa esimerkiksi uudella nimellä. Kiellettyjen järjestöjen joukossa ovat Jaish-e-Mohammed ja Lashkar-e-Taiba, joita Intia syyttää iskusta parlamenttiaan vastaan joulukuussa.

Singh arvioi, että Musharraf sanoutui puheessaan irti Intian puolelle Pakistanista tunkeutuvien terroristien tukemisesta samoin kuin siitä, että Intian valtaa Kashmirissa vastustavat ryhmät voisivat käyttää terroria aseenaan. -Julistuksena hänen puheensa oli käänteentekevä. Nyt on katsottava, miten se pannaan toimeen, Singh sanoi.

Ei välittäjiä Kashmiriin

Singh ilmoitti Intian hallituksen torjuvan täydellisesti sen tavan, millä Musharraf kuvasi puheessaan Kashmirin tilannetta. Musharraf sanoi Intian harjoittavan valtioterrorismia Kashmirissa ja syytti Intiaa ihmisoikeusloukkauksista.

Musharraf myös vetosi Yhdysvaltoihin, jotta se ottaisi aktiivisemman roolin Kashmirin kiistan ratkaisemisessa. Intia vastustaa ulkopuolisten välittäjien käyttöä, ja Singh toisti sunnuntaina tämän kannan. -Intia ei hyväksy ulkopuolisia välittäjiä lähitulevaisuudessa, ei keskipitkällä aikavälillä eikä myöskään pitkällä aikavälillä, hän sanoi.

Singhin mukaan Kashmirin ongelma voidaan ratkaista vain Intian ja Pakistanin kahdenvälisillä neuvotteluilla. Hänen mukaansa myöskään YK:n vanhoilla päätöslauselmilla ei ole enää merkitystä kiistassa. -Näin on sanonut myös YK:n pääsihteeri, Singh totesi.

Toivoo uutta harkintaa

Intia on luovuttanut Pakistanille 20 nimen listan ihmisistä, joita se epäilee terrorismista ja joiden luovuttamista se vaatii Pakistanilta ehtona suhteiden paranemiselle. Musharraf sanoi eilen, ettei Pakistan tule koskaan luovuttamaan kansalaisiaan Intiaan. -Toivon, että Pakistan harkitsee uudelleen listaamme. Siinä olevista henkilöistä 14-15 on intialaisia rikollisia. Minä odotan, että he saattavat harkita kantaansa uudelleen, Singh totesi.

Singh toisti, että Intia on valmis kahdenväliseen vuoropuheluun Pakistanin kanssa, jos se panee toimeen Musharrafin puheessaan antamat lupaukset. -Jokaista Pakistanin ottamaa askelta kohtaan Intia on valmis ottamaan kaksi, hän sanoi.

Lisää ääriaktivisteja pidätettiin Pakistanissa

Pakistanin poliisi on pidättänyt kaikkiaan noin 600 islamilaista ääriaktivistia. Pidätykset tehtiin viikonvaihteessa sen jälkeen kun presidentti Musharraf oli tv-puheessa julistanut viisi ääriliikettä kielletyiksi.

Varhain tänä aamuna pidätettiin sata ihmistä, kun jo eilen oli pidätetty viisisataa, ilmoitti Pakistanin poliisi. Viime yönä poliisit sulkivat lisäksi kymmeniä äärijärjestöjen toimistoja mm. Punjabin ja Sindhin maakunnissa.

Kiellettyihin järjestöihin kuuluvat mm. Lashkar-e-Taiba ja Jaish-e-Mohammad, joiden Intia sanoo järjestäneen joulukuussa terrori-iskun Intian parlamenttiin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.