Mainos

Intia ja Pakistan neuvottelevat ydinaseista

Intian pääkaupungissa Delhissä käytävät keskustelut ovat ensimmäiset laatuaan.

Intia ja Pakistan ovat aloittaneet kaksipäiväiset neuvottelut, joiden tarkoituksena on vähentää ydinaseilla käytävän sodan vaaraa maiden välillä. Neuvottelut ovat ensimmäiset laatuaan ja niihin päädyttiin kuusi vuotta sen jälkeen, kun kummatkin olivat testanneet menestyksekkäästi ydinpommeja.

Ensimmäisen päivän neuvotteluja kuvataan rakentaviksi ja lämpimiksi. Intia on ilmoittanut, ettei se käytä ydinaseita ensi-iskussa, mutta Intian tavanomaisen aseistuksen kasvusta huolestunut Pakistan ei ole antanut samankaltaista lupausta. Kumpikaan maa ei ole suostunut allekirjoittamaan ydinsulkusopimusta.

Etelä-Aasian politiikkaa tarkkailevan Pran Chopran mukaan Intian ja Pakistanin ydinasestrategian välinen ero on maiden lähentymisen suurin este.

- Luottamus ydinaseasioissa on hyvin tärkeää. Se loisi paremman ilmapiirin ja muodostaisi lujemman pohjan edistyä muissa asioissa kuten Kashmirin kysymyksessä, Chopra sanoo.

Neuvotteluissa pohditaan myös maiden välisen ns. kuuman linjan perustamista Yhdysvaltain ja Venäjän tapaan. Monet tarkkailijat uskoivat kaksi vuotta sitten, että maat olivat ajautumassa ydinaseselkkaukseen, kun aseistautuneet miehet hyökkäsivät Intian parlamenttiin. Intia syytti Pakistania miesten tukemisesta.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.