Mainos

Intia ja Pakistan aloittivat jälleen neuvottelut

Intian ja Pakistanin virkamiehet neuvottelevat tämän päivän ja huomisen. Maiden ulkoministerit kohtaavat keskiviikkona.

Kiistakumppanit Intia ja Pakistan aloittivat tänään ensimmäiset viralliset rauhanneuvottelut reiluun kahteen ja puoleen vuoteen. Pakistanin pääkaupungissa Islamabadissa alkaneilta keskusteluilta ei odoteta läpimurtoja, vaan niissä pyritään sopimaan jatkotapaamisten asiasisällöistä ja aikatauluista.

Maiden ulkoministerit, Intian Shashank ja hänen pakistanilainen kollegansa Riaz Khokhar astuvat saman pöydän ääreen vasta keskiviikkona. Maanantai ja tiistai on varattu virkamiestason keskusteluille.

Maiden välejä hiertää etenkin kiista muslimienemmistöisen Kashmirin alueen omistuksesta, mistä neuvoteltiin muodollisesti viimeksi Agran huippukokouksessa kesällä 2001. Vuotta myöhemmin ydinasevaltiot ajautuivat sodan partaalle sen jälkeen kun Intia syytti maan parlamenttiin tehdystä terrori-iskusta Pakistanin tukemia ryhmiä.

Nyttemmin maiden välit ovat lientyneet, ja tulitauko rajalla on pitänyt marraskuusta lähtien.

Rauhanneuvottelujen käynnistämisestä sovittiin tammikuussa Intian pääministerin Atal Behari Vajpayeen ja Pakistanin presidentin Pervez Musharrafin tapaamisessa. Epävirallisena merkkinä jännityksen lientymisestä Intia ilmoitti viikonloppuna sallivansa kansallisen krikettijoukkueen ottelumatkat Pakistaniin ensimmäistä kertaa 14 vuoteen.

Väkivalta jatkuu


Neuvottelut saivat huonon lähtölaukauksen, kun muslimitaistelijat ampuivat Kashmiria hallitsevan puolueen edustajan ja yhden poliisin osavaltion kesäpääkaupungissa Srinagarissa varhain aamulla.

Kahtia jaetun Kashmirin hallintaa pidetäänkin neuvottelujen vaikeimpana - Lähi-idän konfliktin kaltaisena - kiistakysymyksenä. Kahdesti sodaksi kärjistyneen kestokonfliktin sovittelua mutkistaa se, että valtioiden ohella siinä ovat osallisina Kashmirissa toimivat ääriryhmät, joilla on ristiriitaiset tavoitteet niilläkin. Osa ajaa Intian puoleisen Kashmirin itsenäisyyttä, ja osa alueen liittämistä Pakistaniin.

Sovintohalukkuuden koetinkivekseni noussee se, pysäyttääkö Pakistan lupauksensa mukaisesti muslimimilitanttien soluttautumisen maaperältään Intian puoleiseen Kashmiriin. Intian olisi puolestaan osoitettava se, että se ei pyri neuvottelujen turvin pelaamaan aikaa nitistääkseen Delhin keskushallintoa vastustavat muslimitaitelijat.

Pidemmän päälle maiden pitäisi kyetä sopimaan myös ns. luottamusta lisäävistä toimista, jotteivät ne ajautuisi ydinsodan partaalle vahingossa.

Maiden olisi päästävä sopuun myös kuuden kilometrin korkeudessa sijaitsevaan Siachenin jäätikköön liittyvästä kiistasta. Rajakahakoiden takia on sitä on kutsuttu maailman korkeimmaksi taistelutantereeksi, ja 50-asteen pakkaset verottavat siellä rajajoukkoja enemmän kuin laukaustenvaihto. Myös taloussuhteet ja kansalaisten matkustusmahdollisuudet on listattu ennakkoon neuvotteluaiheisiin.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.