Mainos

Intia: Ei sotaa Pakistanin kanssa

Intian puolustusministeri vakuuttaa, että Intia ja Pakistan eivät ole ajautumassa sotaan. Puolustusministeri George Fernandes painottaa kuitenkin, että kahdenväliset rauhanneuvottelut eivät voi jatkua ennen kuin maiden välinen jännitys on lieventynyt.

-En usko tilanteen riistäytyvän käsistä. Emme ole sodan kynnyksellä, mutta neuvottelut tuskin voivat alkaa ennen kuin tilanne paranee, sanoi Fernandes. -Pakistan ei uhkaa meitä mitenkään. Me olemme valmiit vastaamaan mihin tahansa ongelmaan. Mitkä sitten pakistanilaisten aikeet ovat, siihen he voivat vastata itse, jatkoi ministeri.

Pakistan puolestaan kuljetti tänään ulkomaisia diplomaatteja paikalle, jossa Intian pudottaman pakistanilaisen tiedustelukoneen hylky on. Sotilasattaseat ottivat hylystä kuvia ja keräsivät teknistä tietoa muun muassa hylyn sijainnista. Pakistan järjesti hautajaiset 16:lle laivastonsa sotilaalle, jotka saivat surmansa tiedustelukoneen pudotessa. Intia ampui tiistina koneen alas väittäen sen olleen tiedustelulennolla Intian ilmatilassa.

Pakistanin pääministeri Nawaz Sharif sanoi laivaston tukikohdassa Karachissa järjestetyssä muistotilaisuudessa, että Intian teko oli "barbaarinen". Vainajien arkut oli kääritty Pakistanin lippuihin. Pakistan lähetti torstaina vahvistusta Intian vastaiselle rajalleen. Pakistanin sotilasviranomaisten mukaan eteläiselle rajalle on lähetetty joukkoja, puolisotilaallisia vartijoita ja merijalkaväkeä.

Pakistanin ulkoministeri Sartaj Aziz sanoi eilen, että maan puolustus on valmiustilassa. Maiden välit kiristyivät entisestään eilen, kun Pakistan ampui ohjuksilla Intian ilmavoimien hävittäjiä lähellä paikkaa, jossa pakistanilainen tiedustelukone tiistaina ammuttiin alas.

Suomi esitti EU:n vetoomuksen

Euroopan unioni vetosi tänään Pakistaniin ja Intiaan kehottaen niitä osoittamaan suurta pidättyvyyttä sekä palauttamaan neuvotteluyhteyden maiden välille mahdollisimman pian, jotta erimielisyydet voidaan ratkaista rauhanomaisella tavalla.

Vetoomuksen esitti EU:n puolesta puheenjohtajamaa Suomi.
EU:n mukaan Pakistanin ja Intian suhteilla on suuri merkitys koko alueen rauhalle ja vakaudelle.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.