Mainos

Internetin autokaupoissa huijauksia

Useita suomalaisia on petetty internetissä tehdyissä autokaupoissa. Keskusrikospoliisin mukaan huijarit ovat pettäneet sekä autonostajia että -myyjiä.

Ostajia on huijattu vaatimalla ennen varsinaista kaupantekoa varaussumma. Kun se on maksettu, myyjää ei ole enää tavoitettu. Autonmyyjät ovat puolestaan saaneet maksuksi katteettomia sekkejä. KRP:n mukaan petoksissa on käytetty yleisesti samoja tekotapoja, ja ne näyttävät järjestäytyneen rikollisuuden tekemiltä.

Petetyt ovat yleensä olleet yhteydessä kauppakumppaneihinsa vain sähköpostitse, minkä vuoksi huijareiden henkilöllisyyttä on ollut vaikea selvittää.

Rikoskomisario Kimmo Ulkuniemen mukaan autonostossa petetyt ovat yleensä löytäneet ulkomaisilta nettisivuilta myynnissä olevan auton, joka on selvästi muita vastaavia autoja edullisempi. Kun ostaja ottaa yhteyttä myyjään, tämä vaatii autosta varausmaksua varmistaakseen sen, että ostaja on tosissaan tekemässä kauppoja. Varausmaksu toimitetaan rahanvälitysyritystä käyttäen johonkin Euroopan maahan. Kun maksu on suoritettu, rahat on käynyt lunastamassa tuntemattomaksi jäänyt henkilö, eikä myyjää ole enää pystytty tavoittamaan.

Kertasummat 1000-3000 euroa

Autonmyyjät ovat puolestaan saaneet kaupoistaan maksuksi sekkejä, joiden arvo on auton myyntihintaa suurempi. Ostaja on tällöin pyytänyt myyjää palauttamaan yli menevän osan. Sekit ovat kuitenkin olleet katteettomia, jolloin ne myyjät, jotka ovat jo palauttaneet vaihtorahat ostajalle, ovat menettäneet rahansa.

Rikoskomisario Ulkuniemen mukaan nettikauppahuijaukset alkoivat jossain vaiheessa viime vuonna. Yhteensä tapauksia on käynyt ilmi kymmeniä. Tarkka määrä ei ole selvillä, koska KRP ei ole pystynyt keräämään tietoja kaikista poliisipiireistä. Rahoja on lunastettu muun muassa Italiassa, Britanniassa ja Saksassa.

-Kerralla huijatut summat ovat vaihdelleet 1000:sta 3000:een euroon, Ulkuniemi sanoo. Kaikki petetyt ovat olleet yksityishenkilöitä. Ketään petokseen syyllistynyttä ei ole vielä saatu kiinni. Ulkuniemi muistuttaa netissä kauppoja tekeviä erityisestä varovaisuudesta. Ostajan tulisi pidättyä kaikista etu- ja varausmaksujen maksamisesta. Lisäksi ennen kaupantekoa pitää varmistaa, että myyjästä saa luotettavat ja riittävät tiedot.

-Samoin pitää varmistua siitä, että saa ostamansa esineen ja että esine ei ole varastettu.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.