Internet Explorerin tietoturva-aukko: Pari viikkoa ja alkaa tapahtua

Tietoturvayhtiö F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen ei yllättynyt tänään uutisoidusta uhasta Internet Explorer -selaimissa.

 – Tämä ei sinänsä ole yllättävää, sillä Explorerista säännöllisesti löytyy aukkoja, Hyppönen sanoi MTV Uutisille.

– Tämä uusin reikä on laukaistavissa, kun käyttäjä käy verkkosivuilla, joilla tällainen hyökkäyskoodi on odottamassa.

Yksittäisten käyttäjien ei tarvitse toistaiseksi olla huolissaan nettiturvallisuudestaan, sillä hyökkäykset noudattavat tuttua kaavaa: Aluksi niitä todetaan vain kohdistetuissa hyökkäyksissä, eli käytännössä vakoiluhyökkäyksissä. 

– Näitä on aiemminkin löydetty aluksi sieltä, ja sitten ne pikkuhiljaa siirtyvät muidenkin hyökkääjien, kuten rikollisten käyttöön. Tällä hetkellä todennäköisyys törmätä näihin on hyvin pieni, mutta se varmasti muuttuu, Hyppönen selittää.

– Se ei tule tapahtumaan ihan heti. Vaikka nyt tiedetään suunnilleen missä se reikä on, niin se ei vielä riitä hyökkääjille, että he löytäisivät sen itse. Käytännössä se vaatii, että Microsoft julkistaa päivityksen.

Microsoft julkistaa päivityksiään joka kuukauden toisena tiistaina. Hyppönen uskookin Explorer-aukon korjaavan päivityksen tulevan ensikuun 13. päivänä. Tämän jälkeen rikollisten on helppo verrata versiota päivittämättömään ja löytää koodista muutettu osa. 

– Siitä menee muutama päivä, kun heillä on hyökkäyskoodi käytössään, Hyppönen näkee.

Päivityskään ei pelasta XP-käyttäjiä 

Tällä hetkellä hyökkäyksille alttiita ovat kaikki Windows-versiot. Windowsin XP-järjestelmän käyttäjiä ei tosin auta päivityskään, sillä Microsoft lopetti hiljattain käyttöjärjestelmän tuen.

– Tämä on ensimmäinen merkittävä reikä, joka on löytynyt sen jälkeen, kun XP:n tuki loppui ja ensimmäinen reikä, jota Microsoft ei tule XP:lle päivittämään, Hyppönen muistuttaa.

– Rikollisia hyökkääjiä kiinnostaakin tämä haavoittuva XP-kansa ja he tietävät, että on läjäpäin XP-käyttäjiä, jotka eivät tule saamaan tätä vastaan Microsoftilta ikinä suojaa ja tätä reikää pitkin he tulevat rakentamaan hyökkäyksiä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja