Innovatiivinen hoitomuoto saattaa pian auttaa migreenipotilaita

Lapsen migreeni on vaikea tunnistaa 9:00
KATSO MYÖS: Lapsen migreeni on vaikea tunnistaa.

Uudenlainen migreenin hoitokeino perustuu hermosolujen jäähdytykseen ilmavirran avulla.

Tulevaisuudessa migreeniin voi kenties saada helpotusta yksinkertaisesti laitteella, joka puhaltaa ilmaa nenään.

Hoito perustuu nenän takaosasta löytyvän SPG-hermosolmun jäähdytykseen, kertoo New York Post.

Käytännössä lääkinnällisellä laitteella puhalletaan ilmaa nenään, joka sitten jäähdyttää hermosolmussa olevia hermosoluja, jotka lähettävät kipusignaaleja aivoille ja ovat osallisina useissa migreenikohtauksissa.

Tavoitteena löytää nopea ja turvallinen tapa helpottaa migreeniä

Tutkijat päätyivät testaamaan ilmavirtahoitoa migreeniin, koska he halusivat löytää injektiohoitoa helpomman ja turvallisemman tavan kivun lievitykseen.

Migreeniin on jo ollut käytössä hoito, jossa SPG-hermoihin ruiskutetaan puuduttavaa ainetta. 

Injektiohoidoissa on kuitenkin riski nenäverenvuotoon, alhaiseen verenpaineeseen, pahoinvointiin ja huimaukseen. Lisäksi pistos tarjoaa helpotusta migreeniin vain väliaikaisesti, joskus vain muutamien viikkojen ajaksi.

Hoito helpotti potilaiden kipua tai vei sen mennessään

Selvittääkseen, voisiko SPG-hermojen jäähdytys tarjota tehokkaan, mutta injektiohoitoa turvallisemman vaihtoehdon migreenin hoitoon, yhdysvaltalaistutkijat testasivat CoolStat-nimistä lääkinnällistä laitetta 24 migreenipotilaalle.

Potilaat ohjeistettiin raportoimaan heti, kun he tunsivat migreenin alkavan. Sitten potilaiden nenään puhallettiin CoolStat-laitteella kylmää ja kuivaa ilmaa.

Kaksi tuntia hoidon jälkeen potilailta kysyttiin, kuinka migreenikivun voimakkuus oli muuttunut.

Niistä potilaista, joiden nenään puhallettiin ilmaa 6 litraa minuutissa, 88 prosenttia raportoi kivun lievittyneen. Heistä 44 prosenttia kertoi olevansa täysin kivuttomia.

Ne potilaat, joille käytettiin ilmaa yli 6 litraa minuutissa, raportoivat kivun lievittyneen, mutta kertoivat myös kokeneensa enemmän epämukavuutta hoidon aikana kuin ne potilaat, joille käytettiin ilmaa vain 6 litraa minuutissa.

Tämä hoitomuoto voisi olla hyödyllinen akuutteihin migreeneihin ja se vaikuttaa olevan hyvin siedetty, kertoo lääkäri ja neurologian apulaisprofessori Anna Pace Mount Sinain sairaalasta New York Postille.

Isobritannialaisen päänsärkyyn erikoistuneen hoitopalvelun kliininen johtaja ja lääkäri Andrew Dowson tosin kommentoi New York Postille, ettei hoitomuodon todellista hyötyä voida todistaa vielä, koska hoitoa testanneiden potilaiden määrä oli niin pieni.

Migreeniä esiintyy noin 10 prosentilla aikuisista, naisilla kolme kertaa yleisemmin kuin miehillä, kertoo Terveyskirjasto.

Katso myös video: Tästä syystä päätä särkee ukonilmalla, neurologi paljastaa

Moni kärsii päänsärystä ukkosella, osa taas pitää ilmiötä huuhaana – näin vastaa neurologi 3:44
Miksi päätä särkee ukkosella?

Lue myös:

    Uusimmat