Influenssakausi on alkanut - osa hoitajista ilman rokotusta

Influenssakausi on alkanut 1:59

Influenssakausi on saapunut Suomeen todenteolla. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL arvioi, että jopa joka viides sairastuu influenssaan tällä influenssakaudella.

Influenssan taudinkuvaan kuuluu äkillisesti nouseva korkea kuume, lihaskipua, päänsärkyä ja huonovointisuutta. Lapsilla saattaa lisäksi esiintyä vatsakipua, oksentelua, ripulia sekä nuhaa. 

Rokotteen ehtii vielä ottaa. Vaikka tämän talven influenssavirus on muuttanut muotoaan, rokotuksen teho ei ole THL:n mukaan vähentänyt merkittävästi. Tosin jotkut rokotetutkin ovat sairastuneet ja osa voi yhä sairastua. THL kuitenkin suosittelee rokotuksen ottamista, koska se vähentää kokonaisvaltaisesti riskiä sairastua ja levittää tartuntaa.

- Influenssa tarttuu jo päivää ennen kuin tartunnan saanut itse saa mitään oireita. Riski sairastua esimerkiksi sairaalassa on olemassa, THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek sanoo MTV Uutisille.

THL on erityisen huolissaan siitä, että osa hoitohenkilökunnastakin on vielä rokottamatta.  Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin infektiotautien klinikan osastonylilääkäri Veli-Jukka Anttila kertoi Ylen aamu-tv:ssä, että Husin hoitohenkilökunnasta vain 69 prosenttia oli rokotettu joulukuun alussa influenssaa vastaan.

Jokaisella hoitajalla ja lääkärillä on mahdollisuus saada influenssarokotus ilmaiseksi.

- Miksikö hoitajat eivät sitten halua rokotetta? Osa sanoo, että otin viime vuonna ja olin sairas koko talven. Osa heittää, että siitä voi tulla narkolepsia. Nämä ovat myyttejä. Influenssa on vakava tauti, siihen voi kuolla, Nohynek toteaa.

Teho-osasto yrittää torjua influenssaa

Esimerkillisenä poikkeuksena HUS:n sairaaloiden joukossa on Lastenlinnan vastasyntyneitten teho-osasto K7. Siellä rokotusprosentti on saatu kahdessa vuodessa nostettua 40:stä peräti 96:teen tehostamalla tiedotusta.

- Olemme puhuneet, tiedottaneet, järjestäneet tietoiskuja. Potilaamme ovat herkkiä pieniä keskosia, joille influenssa on vaarallinen. Mutta haluamme myös suojata hoitajiamme ja heidän perheitään, sanoo osastonhoitaja Elisabeth Mäntysalo.

Sairaanhoitaja Hanna Ollikainen on ottanut rokotteen joka vuosi.

- Meidän potilaamme on niin pieniä ja niin hentoja, että on tärkeää, että olen itse terve enkä sairastuta heitä, Ollikainen perustelee.


 

Lue myös:

    Uusimmat