Mainos

Indonesiassa vaalit ennakoitua aiemmin?

Indonesian poliisi pidätti lisää opposition edustajia kuulusteluja varten viikon kestäneiden levottomuuksien päätteeksi tänään, kertoivat viranomaiset. Poliisin mukaan kymmentä oppositiopoliitikkoa on kuulusteltu epäillyistä yhteyksistä lauantaina kärjistyneisiin mellakoihin. Apulaisministeri Akbar Tandjung puolestaan kertoi tänään, että uusi presidentti ja varapresidentti saatetaan valita suunniteltua aiemmin eli ennen joulukuuta 1999.

Mellakoissa sai surmansa yhteensä 14 ihmistä ja satoja loukkaantui. Lisäksi poliisi on pidättänyt useita oppositioaktivisteja, joita niin ikään epäillään kumouksellisesta toiminnasta, kertoivat tiedotusvälineet. Indonesian lain mukaan vallankaappauksen yrityksestä ja hallituksen horjuttamisesta voi saada 15 vuoden tuomion tai jopa elinkautisen.

Pidätettyjen poliitikkojen joukossa on mm. hallitusta säännöllisesti arvostellut Megavati Sukarnoputri, Indonesian ensimmäisen presidentin Sukarnon tytär. Pidätetyt allekirjoittivat torstaina vetoomuksen, jossa vaadittiin presidentti Jusuf Habibien eroa. Myös opiskelijat ovat arvostelleet Habibien uudistuspolitiikkaa liian hitaaksi ja vaatineet hänen eroaan.

Vaalit ennakoitua aiemmin?

Indonesiassa saatetaan valita uusi presidentti sekä varapresidentti suunniteltua aiemmin eli ennen joulukuuta 1999, kertoi apulaisministeri Akbar Tandjung tänään. Tandjung kertoi tiedotusvälineille, että Habibie hyväksyy ilomielin kansan neuvoa-antavan kokouksen, MPR:n istunnon aikaistamisen.

Samalla Tandjung kuitenkin muistutti, että valmisteluihin saattaa mennä puolisen vuotta parlamenttivaalien jälkeen. Habibie on aiemmin sanonut, että maassa järjestetään parlamenttivaalit toukokuussa, ja että MPR kokoontuu valitsemaan presidenttiä erityisistuntoon joulukuussa 1999. Presidentti Habibie itse sanoi eilen lähetetyssä CNN-televisiokanavan haastattelussa, että hänen hallituksensa aikoo pysyä yhä vallassa, mutta ettei presidentinvaalien aikaistamiselle ole esteitä hänen puolestaan.

Habibie nousi Indonesian johtoon toukokuussa, kun maata yli kolme vuosikymmentä hallinnut Suharto jätti presidentinviran rajujen levottomuuksien saattelemana. Indonesian pääkaupungissa Jakartassa oli tänään rauhallista tuhoisien levottomuuksien jälkeen, mutta turvallisuustoimet olivat yhä tiukat. Eilen johtava opiskelijaryhmä kehotti Indonesian asukkaita ryhtymään yleislakkoon vastalauseena hallituksen toimille.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.