Mainos

Indonesiassa rauhallisempaa

Indonesian pääkaupungissa Jakartassa oli tänään pääosin rauhallista viikon jatkuneiden levottomuuksien jälkeen. Johtava opiskelijaryhmä kehotti Indonesian asukkaita ryhtymään huomisesta alkaen yleislakkoon vastalauseena hallituksen toimille.

Turvallisuusjoukkoja oli edelleen suurin joukoin liikkeellä Jakartassa erityisesti presidentinpalatsin lähialueilla. Kiinalaiskorttelissa kauppiaat siivosivat lauantain mellakoinnin jälkiä. Väkivaltaisissa mellakoissa on saanut tähän mennessä surmansa ainakin 14 ihmistä, kymmeniä on loukkaantunut ja useat rakennukset ovat raunioina.

Neljän eri opiskelijaryhmän yhteenliittymä syytti tänään lausunnossaan Indonesian nykyhallitusta samantyyppisistä menetelmistä, joita maan entinen presidentti Suharto aikanaan käytti. Suharto joutui eroamaan keväällä Indonesiassa puhjenneiden mellakoiden jälkeen. Opiskelijat kehottivat kansalaisia ryhtymään väkivallattomaan hallituksen vastaiseen mielenilmaukseen eli aloittamaan maanantaista alkaen kolmipäiväisen yleislakon.

Useita pidätetty

Useita huomattavia oppositiopoliitikkoja pidätettiin tänään kuulusteluja varten tämänviikkoisten levottomuuksien vuoksi, kertoivat poliitikkojen ystävät ja sukulaiset. Uutistoimisto Antara puolestaan kertoi, että poliisi oli pidättänyt "useita" ihmisiä epäiltyinä viikonlopun aikana tehdyistä tuhopoltoista ja ryöstelyistä. Uutistoimiston mukaan yksikään pidätetyistä ei ollut opiskelija. Antaran lainaaman armeijan edustajan mukaan jotkut näyttivät pyrkivän hyödyntämään opiskelijamielenosoituksia ja muuttamaan ne mellakoinniksi.

Jakarta Post -lehti lainasi tänään etusivullaan opiskelijajohtajia, ihmisoikeusasiantuntijoita sekä poliitikkoja, jotka kaikki vaativat asevoimien komentajan kenraali Wiranton eroa. Wiranto pitäisi heidän mukaansa asettaa vastuuseen armeijan brutaaleista toimista ja useiden opiskelijoiden surmaamisesta.

Indonesian presidentti B.J.Habibie sanoi tänään lähetetyssä CNN-televisiokanavan haastattelussa, että hänen hallituksensa aikoo pysyä yhä vallassa. Presidentti totesi toisaalta myös, ettei hänellä ole mitään presidentinvaalien aikaistamista vastaan, jos vaalit halutaan pitää ennen ensi vuoden joulukuuta. Habibien mukaan hänen hallituksensa aikoo ryhtyä entistä aktiivisempiin toimiin opiskelijoiden ja muiden kansalaisten ottamiseksi mukaan yhteiskunnalliseen päätöksentekoon. Hän kutsui itseään demokraatiksi mutta sanoi, että viime päivien kaltaista väkivaltaista mellakointia hän ei aio sietää.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.