Indonesian vaalit sujuneet rauhallisesti

Indonesian ensimmäiset demokraattiset vaalit yli neljäänkymmeneen vuoteen sujuivat tänään suhteellisen rauhallisesti. Vaikka maanantai oli julistettu kansalliseksi vapaapäiväksi, kadut olivat vaalipäivänä hiljaiset pääkaupungissa Jakartassa.

Ensimmäisissä demokraattisissa vaaleissa varjellaan vaalisalaisuutta Myös Pohjois-Sumatralla Medanissa oli maanantaina levollinen tunnelma.
-Täällä on ollut vaalipäivänä hyvin rauhallista. Kaikkiaan vaalit vaikuttavat paljon rauhallisemmilta kuin vuoden 1997 vaalit, jolloin äänestettiin vain kolmea Suharton sallimaa puoluetta, kertoi kansainvälinen virallinen vaalitarkkailija Kalle Sysikaski Medanista.

Acehin maakunnassa ei kuitenkaan vältytty vaalipäivänäkään levottomuuksilta. Vaaleja boikotoitiin, ja ainakin 11 koulua ja 5 autoa poltettiin.

Vaaleilla haetaan muutosta

Äänestäjät voivat vaaleissa valita 48 eri puolueen välillä. Vaaleissa valittiin edustajat 500-jäseniseen parlamenttiin, maakuntaparlamenttiin ja kunnallisvaltuustoon. Nyt pidetyt vaalit ovat ensimmäiset maan pitkäaikaisen presidentin Suharton syrjäyttämisen jälkeen vuonna 1998. Indonesia kamppailee vaikeiden taloudellisten vaikeuksien keskellä, ja maata ovat repineet levottomuudet jo kahden vuoden ajan.

Vaalien uskotaankin tuovan rajun muutoksen maan parlamenttiin: Suharton vanhan Golkar-puolueen uskotaan kärsivän murskatappion ja oppositiopuolueiden haukkaavan leijonanosan uuden parlamentin paikoista. Yhdenkään puolueen ei kuitenkaan uskota yltävän enemmistöön paikoista.

Tiukat äänestysohjeet

Sysikaski oli vieraillut viidellä äänestyspaikalla ja hän kertoi vaalien vaikuttavan rehellisiltä ja oikeudenmukaisilta. Indonesian vaaleja valvoo noin 200000 kotimaista ja 800 kansainvälistä vaalitarkkailijaa. -Paikalliset ovat hyvin iloisia vaalitarkkailijoiden läsnäolosta, näin he voivat uskoa vaalien rehellisyyteen. Ongelmana ovat syrjäkylät, joihin tarkkailijoita ei riitä, Sysikaski sanoi. Indonesiassa vaalien rehellisyydestä huolehtivat muun muassa paikalliset itsenäiset vaalitarkkailuelimet. Sysikaski on Indonesiassa paikallisen riippumattoman ammattiliiton, SPSI:n kutsumana. Äänestämisohjeet ovat hyvin tiukat, ja vaalisalaisuutta varjellaan tarkoin. Äänestäjä rei'ittää haluamansa puolueen kolmesta eri vaalilistasta, parlamenttiin, maakuntaparlamenttiin ja kunnallishallintoon. Jokaisessa äänestyslapussa on vaalilautakunnan puheenjohtajan ja kahden vaalilautakunnan jäsenen allekirjoitus. Lopuksi äänestysliput pudotetaan eri laatikkoihin, ja äänestäjä kastaa sormensa musteeseen merkiksi äänestämisestä.

-Ainoat vaaleihin liittyvät ongelmat ovat olleet lähinnä teknisiä: vaalipaikkoja on avattu myöhässä tai muste on loppunut, ja äänestys on jouduttu keskeyttämään, Sysikaski kertoo. Täysin vitivalkoista ei vaalien rehellisyys itse äänestysprosessin kunniallisuudesta huolimatta Sysikasken mukaan ole.

-Lehdet ovat kirjoittaneet paljon lahjonnasta ja ilmiöstä nimeltä "money politics". Esimerkiksi syrjäisissä kylissä valtion rahoja on kanavoitu puolueille, ja puolueet ovat tuottaneet rahoilla hyvinvointipalveluja. Ennen vaaleja on uhattu näiden palvelujen loppuvan, mikäli puolue ei saa kylästä riittävästi ääniä.

Ennusteisiin suhtauduttava varoen

Ääntenlaskenta käynnistyi heti maanantaina vaalihuoneistojen sulkeutumisen jälkeen, kello 10 Suomen aikaa. Äänestysalueet ovat Indonesiassa suhteellisen pieniä, joten Sysikaski arvioi ääntenlaskennan sujuvan 3-4 tunnissa. Ääntenlaskennan tulosten on kuitenkin kuljettava viiden eri portaan kautta ennen varsinaisten tulosten julkistamista, joten luotettavia tuloksia saataneen vasta huomenna.

-Itse suhtaudun vakavasti vasta huomenna saatuihin tuloksiin, vaikka erilaisia tietokonepohjaisia ennustejärjestelmiä täällä kokeillaankin. Pitää muistaa, että tämä on hyvin suuri maa, ja kyseessä ovat ensimmäiset demokraattiset vaalit 44 vuoteen. Ennusteisiin kannattaa suhtautua varovasti, Sysikaski totesi.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat