Mainos

Imukupin käyttö synnytyksissä lisääntynyt

Synnytysten venyminen ja tarve imukupin käyttöön näyttävät johtuvan ainakin osittain epiduraalipuudutuksen lisääntyneestä käytöstä.

Synnytykset venyvät aiempaa useammin, ja ne joudutaan päättämään esimerkiksi imukupilla. Apuvälineeseen turvaudutaan muun muassa silloin, kun lapsen sydänäänet heikkenevät tai äiti ei jaksa enää ponnistaa.

Stakesin tilastojen mukaan 7-8 prosenttia lapsista syntyy tätä nykyä imukupilla, kun vielä 1980-luvun loppupuolella määrä oli noin puolet siitä.

Imukuppi lisää jonkin verran muun muassa sulkijalihasrepeämän riskiä. Synnytyksen pitkittyminen voi johtaa myös kiireelliseen keisarileikkaukseen.

Helsingin naistenklinikan osastoylilääkärin Erja Halmesmäen mukaan synnytysten venyminen johtuu ainakin osittain epiduraalipuudutuksen aiempaa avokätisemmästä käytöstä. Epiduraali on tehokas keino lievittää kipua, mutta se voi vaikeuttaa ponnistamista ja hidastaa siten synnyttämistä.

Epiduraalipuudutusta käytetään nykyisin vajaassa puolessa synnytyksistä. Käyttö on yli nelinkertaistunut vajaassa parissakymmenessä vuodessa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.