Ilotulitukset pelottavat herkkäkorvaisia koiria – Ford kehitti perheen nelijalkaisille äänieristetyn ”turvamajan”

Autonvalmistajana tunnettu Ford on kehitellyt autoistaan tuttua äänieristystä hyväksi käyttäen koirankopin, johon ilotulitusten äänet eivät kuulu.

Koirakouluttaja Graeme Hallin mukaan, noin puolet koirista reagoi ilotulitteisiin pelokkaasti, mikä ei olekaan ihme, sillä koirilla on selvästi herkempi kuuloaisti, kuin ihmisillä.

Herkkä kuuloaisti muuttaa äänet

Useat koirat ja muut lemmikit pelkäävät ilotulitteita kuollakseen, mikä johtuu osittain siitä, että niiden herkkä kuuloaisti muuttaa ilotulituksen suorastaan äänten kakofoniaksi. Ilotulitteiden ääni ei kuulosta koirien korvaan myöskään mitenkään luonnolliselta.

– Koirat kokevat ilotulitukset eri tavalla kuin luonnon äänet, kuten esimerkiksi ukkosen, Hall kertoo.

Hallin kokemuksen mukaan, noin puolet koirista pelkää ilotulitteita. Fordin uusi prototyyppi saattaa olla avuksi ainakin osalle karvakorvista, sillä yritys on rakentanut koirankopin, joka hyödyntää vastamelua minimoidakseen koirien piinan ilotulitusten aikana.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Autojen teknologiaa hyödyntäen

Vastamelu-teknologia toimii koirankopissa samalla tavoin, kuin joissain kuulokkeissa ja Fordin Edge-katumaastureissa: Kopin mikrofonit havaitsevat ilotulitusten äänet ja samalla koppiin pumpataan taajuuksia, jotka lieventävät ääniä tai poistavat ne kokonaan.

Koppi on äänieristetty korkkipaneloinnilla, minkä lisäksi siinä on tärinänvaimennin sekä äänieristetty ilmanvaihto. Automatisoidun oven ansiosta koira pääsee nopeasti turvaan koppiin, kun ilotulitukset alkavat.

Vaikka kyseessä on ainakin toistaiseksi vain prototyyppi, ei ole hankala kuvitella, että ”turvamajasta” tulisi ihan oikea tuote tulevaisuudessa. Koirien suojeleminen ilotulituksen aiheuttamalta stressiltä on omistajallekin aikamoinen homma, mutta Fordin innovaation avulla koira voisi ottaa kopissa nokoset sillä aikaa, kun ihmiset katselevat ilotulituksia.

Lähde: Engadget

Lue myös:

    Uusimmat