Ilmavoimat hankkii Hawk-simulaattorin Patrialta

Puolustusvoimat ja Patria ovat allekirjoittaneet hankintasopimuksen uuden Hawk-lentokoulutussimulaattorin toteuttamisesta, kertoo Patria tiedotteessaan.

Hawk Full Mission Simulator toimitetaan Patrian mukaan Ilmavoimille koulutuskäyttöön vuoden 2026 aikana ja se tulee olemaan olennainen osa Suomen Ilmavoimien Hawk-tyyppikoulutusvaihetta sekä taktista lentokoulutusvaihetta.  

– Simulaattori otetaan osaksi Patrian toteuttamaa Ilmavoimien Hawk LVC (Live Virtual Constructive) -lentokoulutusympäristöä, jossa lentävät koneet (Live), simulaattorit (Virtual) ja synteettisesti luodut kohteet (Constructive) yhdistetään samaan skenaarioon, Patria selvittää.

Tarkoitus tarjota mahdollisimman realistista koulutusta

Hawk LVC -koulutuksella pystytään tarjoamaan oppilaille mahdollisimman realistista ja laajaa koulutusta ja tukemaan heidän siirtymäänsä varsinaisella hävittäjäkalustolla operointiin.

– Hankinnan myötä Ilmavoimien lentokoulutuspolku turvataan pitkälle tulevaisuuteen myös F-35 aikakaudelle, Patrian Ilmavoimien asiakkuudesta vastaava johtaja Teemu Lähdekorpi toteaa tiedotteessa.

Tarkkuus ja realistisuus lisääntyvät

Patrialla on pitkä kokemus ja laaja asiantuntemus erilaisten simulaattoreiden ja koulutusjärjestelmien toteuttamisesta puolustusvoimien tarpeisiin.

Patria on jo aiemmin toimittanut Ilmavoimille LVC-ympäristöön verkotettuja Hawk Part Task Trainer ja Hawk Mission Trainer -simulaattoreita.

Uudessa Hawk Full Mission -simulaattorissa hyödynnetään Patrian mukaan osittain näihin simulaattoreihin toteutettuja teknologiaratkaisuja.

– Mutta järjestelmän mallinnuksen tarkkuus ja realistisuus tulevat kokonaisuudessaan olemaan merkittävästi korkealuokkaisempia kuin aiemmissa lentokoulutussimulaattoreissa, Patria kuvaa.

Lentäjät pelastautuivat heittoistuimin Hawkin laskeutumistelineiden petettyä 1988 0:32
Katso myös: Lentäjät pelastautuivat heittoistuimin Hawkin laskeutumistelineiden petettyä 1988

Lue myös:

    Uusimmat