USA: Venäläiset provosoivat yhdysvaltalaisia sotilaslentokoneita ilmataisteluun

Venäläiset sotalentokoneet yrittävät "provosoida" yhdysvaltalaisia sotakoneita ilmataisteluun (dogfight) Syyrian ilmatilassa, Yhdysvaltain asevoimien sotatoimialueen päämajan tiedottaja, eversti Joe Buccino sanoo yhdysvaltalaismedia CNN:n mukaan.

Yhdysvaltojen mukaan venäläiskoneet eivät yritä ampua Yhdysvaltain lentokoneita alas, mutta he yrittävät saada aikaan "kansainvälisen selkkauksen".

Eversti Buccino käytti sanaa "dogfight", jolla tarkoitetaan lentokoneiden välistä taistelua.

Huhtikuun 2. päivänä Yhdysvaltain armeija julkaisi videon, jossa Venäjän Su-35-hävittäjä toimi USA:n mukaan "vaarallisesti ja epäammattimaisesti" Yhdysvaltain F-16-hävittäjän lähellä. Video tapauksesta löytyy alta.

Pentagon: Video näyttää venäläishävittäjien vaarallisen toiminnan 1:23
Yhdysvallat julkaisi huhtikuussa videon, jolla se väittää venäläishävittäjän toimivan "vaarallisesti ja epäammattimaisesti".

USA: Tämä on Venäjän uusi toimintatapa

Syyriassa on muun muassa Venäjän, Yhdysvaltojen, Iranin ja Turkin joukkoja. Maat ovat pyrkineet järjestelemään armeijoidensa toimia niin, etteivät ne ainakaan tahallisesti suoraan sotisi keskenään.

Maaliskuun alusta lukien Venäjän ilmavoimat ovat loukanneet näitä järjestelyjä 85 kertaa, yhdysvaltalaisviranomainen sanoi CNN:lle.

26 kertaa venäläiskoneet ovat lentäneet Yhdysvaltain ja koalition joukkojen asemien yläpuolella.

– Se näyttää olevan linjassa heidän uuden toimintatapansa kanssa. Yhdysvaltalaiset lentävät eivät ole lähteneet mukaan ilmataisteluihin. He noudattavat protokollia, viranomainen totesi CNN:lle.

Yhdysvallat väittää, että se on ollut yhteydessä Venäjään näistä tapauksista. Venäjä ei ole Yhdysvaltain mukaan vastauksissaan myöntänyt vaaratilanteiden syntymistä.

Venäläiskoneiden on väitetty toimineen aggressiivisesti vieraiden valtojen ilmavoimia vastaan myös Syyrian ulkopuolella.

Maaliskuussa Yhdysvallat väitti Venäjän Su-27-hävittäjän törmänneen Yhdysvaltain MQ-9 Reaper -droneen kansainvälisessä ilmatilassa Mustanmeren yläpuolella. Yhdysvaltain julkaiseman videon tapauksesta voi katsoa alta.

Näin venäläishävittäjä ja amerikkalaislennokki törmäsivät Mustallamerellä 0:42
Yhdysvallat julkaisi maaliskuussa videon, jolla se väittää venäläishävittäjän törmäävän yhdysvaltalaisdroneen.

New York Times (NYT) puolestaan uutisoi huhtikuussa, että Venäläinen hävittäjä ampui ohjuksen kohti Britannian miehitettyä tiedustelukonetta, joka lensi Mustallamerellä syyskuussa 2022.

Kahden yhdysvaltalaisviranomaisen mukaan venäläislentäjä oli ymmärtänyt väärin maasta käsin tutkaa lukeneen henkilön ohjeistuksen. Venäläispilotti oli saanut kuvan, että hänellä on lupa ampua brittikonetta.

NYT:n mukaan tilanteen käytännössä pelasti tekninen vika, sillä venäläisohjuksen laukaisu ei toiminut kunnolla.

Putinin hävittäjille ilmaherruus on vain unelma - asiantuntijat kertovat miksi ilmasota on kompuroinut 7:46
Putinin hävittäjille ilmaherruus Ukrainassa on ollut vain unelma – asiantuntijat kertovat miksi ilmasota on kompuroinut. Juttu on elokuulta 2022.

Lue myös:

    Uusimmat