Miksi venäläishävittäjä dumppasi polttoainetta lennokkihäirinnän aikana? – "Improvisoitu manööveri"

1:20
Ilmailutuntija Perttu Karivalo havainnollistaa videolla: Tästä syystä on tärkeää, että konet voivat pudottaa polttoainetta kesken lennon.

Venäläinen hävittäjä pudotti ennen törmäystä yhdysvaltalaislennokin päälle polttoainetta Mustallamerellä. Polttoaineen pudottaminen ei ole pelkkää kiusantekoa, vaan tarvittaessa aivan normaali toimenpide myös matkustajankoneille. 

MTV Uutiset Livessä vieraillut ilmailuasiantuntija Perttu Karivalo kertoo, että lentokoneissa on olemassa vakiona järjestelmä, jonka avulla koneesta voidaan ajaa pois polttoainetta taivaan tuuliin. 

Mutta miksi normaali matkustajakone pudottaisi polttoainetta? Karivalo kertoo, että asia liittyy koneen painoon.

– Matkustajakoneet lähtevät erittäin raskaassa polttoainelastissa mannertenväliselle lennolle. Maksimaalinen laskupaino on monesti matalampi kuin lentoonlähtöpaino. Jos tulee esimerkiksi sairastapaus ja pitää kääntyä takaisin, koneet menevät meren päälle, ovat korkealla ja dumppaavat polttoainetta. Kun kone kevenee, voi laskeutua turvallisemmin.

Polttoaine ei valu korkealta maahan asti, vaan se haihtuu korkeuksissa pois.

Venäläishävittäjän polttoaineen pudotukseen aivan toinen syy

Yhdysvaltain ja Venäjän jännitteet kasvoivat tällä viikolla, kun Venäjän Suhoi-27-hävittäjä pudotti kansainvälisessä lentotilassa Yhdysvaltojen Reaper-tiedustelulennokin.

Pentagon julkaisi Mustallamerellä tapahtuneesta tilanteesta videomateriaalia, jossa näkyy, kuinka venäläinen hävittäjä pudottaa selvästi polttoainetta lennokin päälle.

Karivalo selventää, että tässä ei kuitenkaan ollut kyse edellä mainitusta hätätoimenpiteestä.

– Kerosiini on hieman dieseliä rasvaisempaa. Jos sitä pääsee koneen suihkumoottoriin, se voisi aiheuttaa kenties tulipaloa. Jos sitä tulee sensoreihin ja peittää optiikkaa, ehkä he tätä hakivat.

Karivalo uskoo, että manööveri suoritettiin improvisoidusti.

– Onko he saaneet tehtävän, että menkää, häiritkää ja dumpatkaa? He eivät ole varmaan ikinä harjoitelleet tällaista, että dumpataan polttoainetta jonkun kohteen päälle. Varmaan improvisoivat sen siinä samalla lennon aikana, Karivalo pohti lähetyksessä.

Katso Karivalon vierailu MTV Uutiset Livessä kokonaisuudessaan alapuolelta.

16:42

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja