Oliko Mustanmeren lennokki-isku puhdas vahinko? Suomalainen ilmailutuntija näyttää, mitä Pentagon ei halunnut paljastaa

5:54
Asiantuntija: Tätä kohtaa Pentagon ei ole halunnut videolla jostain syystä näyttää.

Ilmailuasiantuntija arvioi MTV Uutiset Livessä, että Venäjän osuma Yhdysvaltain lennokkiin on suurella todennäköisyydellä vahinko. Mutta miksi videolla ei näy osumaa lainkaan?

Yhdysvaltain ja Venäjän jännitteet kasvoivat tällä viikolla, kun Venäjän Suhoi-27-hävittäjä pudotti kansainvälisessä lentotilassa Yhdysvaltojen Reaper-tiedustelulennokin.

Pentagon julkaisi tapahtuneesta videomateriaalia, joka on puhuttanut koko viikon.

Ilmailuasiantuntija Perttu Karivalo kertoo, että on selkeää, että Venäjän hävittäjä on halunnut häiritä lennokkia ja häirintää tehtiin improvisoidusti.

– Onko he saaneet tehtävän, että menkää, häiritkää ja dumpatkaa? He eivät ole varmaan ikinä harjoitelleet tällaista, että dumpataan polttoainetta jonkun kohteen päälle. Varmaan improvisoivat sen siinä samalla lennon aikana.

– Uskoisin, että tämä oli ihan uusi juttu heille, tekivät näin ja kops, Karivalo kertoo.

Miksi videota on leikattu?

Karivalon mukaan selkeää on kuitenkin se, että venäläiskone on osunut lennokin potkuriin. Jos kone on osunut pelkästään potkuriin, on se ollut hänen mukaansa melkoinen suoritus.

– Jos se on osunut potkuriin pelkästään potkuriin eikä sivuvakaajiin, niin sanotaanko, että aika hyvää onnea on ollut matkassa.

Yläpuolelta löytyvällä videolla Karivalo näyttää, että koneen potkuri on hyvin lähellä koneen sivuvakaajia, jotka ovat elintärkeä osa lennokkia.

Mutta vaurioituivatko lennokin sivuvaakajat sitten rytäkässä lainkaan?

Karivalon mukaan erikoista jutun yllä nähtävällä videolla on se, että sitä on leikattu olennaisesta kohdasta.

Videolla on nähtävissä, että juuri ennen osumaa ruutuun ilmestyy television virityskuvaa muistuttava pätkä. Täten osumasta ja vaurioista ei pysty varmuudella sanomaan mitään.

– Osumista ei näy kameralla. Miksi se on poistettu,ja laitettu virityskuva tilalle? Sitä ei ole haluttu selkeästi näyttää. Sen jälkeen kamera kuitenkin toimii hyvin, Karivalo pohtii.

– Juuri ennen osumaa tulee tämä "virityskuva". Joten se miten törmäys on tapahtunut, siitä meillä ei ole tietoa.

Katso Karivalon mielenkiintoinen analyysi onnettomuudesta kokonaisuudessaan alapuolelta.

16:42

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja