Ilmastonmuutoksen ensimmäiset järkyttävät seuraukset Walesissa: Vain vallit suojaavat kylää evakuointiuhalta

Ilmastonmuutos tuhoamassa kylän Pohjois-Walesissa – vain vallit suojaavat evakuointiuhalta 0:24

Kun merenpinta nousee Britteinsaarilla Pohjois-Walesissa sijaitseva Fairbourne uhkaa jäädä vedenpinnan alle. Asukkaat ihmettelevät nyt, mihin he voisivat muuttaa. Kylän ahdingosta kirjoittaa brittiläinen The Guardian-lehti.

– Kun vuorovesi on ylhäällä, näkee kuinka haavoittuva Fairbourne on, sanoo Gareth Evans Walesin luonnonsuojeluhallinnosta.

Bev Wilkins, entinen liikenainen, muutti Fairbourneen vuonna 2002 tarkoituksenaan viettää siellä eläkepäivänsä. Jos hän elää yhtä kauan kuin äitinsä eli 98-vuotiaaksi, hän joutuu muuttamaan pois kylästä.

Maakuntahallinto on päättänyt, ettei se pysty suojelemaan Wilkinsin kotia ilmastonmuutokselta. Tällä hetkellä taloa suojaa mereltä matala muurirakennelma.

– Tämä on hätähuuto. Sama tapahtuu varmasti muuallakin. Me vain satumme olemaan ensimmäisiä Britanniassa, huomauttaa Wilkins.

Koko kylä evakuoidaan viimeistään 26 vuoden kuluttua

26 vuoden kuluttua, tai aikaisemmin, jos ennusteet huononevat tai myrskyt rikkovat suojavallit, Gwyneddin maakuntahallinto alkaa evakuoida 850 Fairbournen asukasta kodeistaan. Koko kylä – talot, kaupat, tiet, viemärit, sähkötolpat ja kaasujohdot – puretaan pois.

Fairbournesta tulee Britteinsaarten ensimmäinen kylä, joka hylätään ilmastonmuutoksen takia. Vaikka monet Britannian itärannikon kylät ovat menettäneet taloja kiihtyvän eroosion takia, yhtään kylää ei vielä ole jouduttu hylkäämään.

Seurauksena on satoja ilmastopakolaisia. Fairbournen asukkaille ei ole luvattu minkäänlaisia korvauksia kotien menetyksestä. Suunnitelmia uusien asuntojen tarjoamisesta kotinsa menettäville ei ainakaan vielä ole.

Nouseva merenpinta uhkaa monia Britannian itärannikon kyliä

Fairbourne ei ole ainoa vaarassa oleva kylä. Merenpinta on noussut Britteinsaarten ympärillä 15,4 senttimetriä vuoden 1900 jälkeen. Paikallisen Ilmatieteenlaitoksen mukaan merenpinta nousee vielä 1,12 metrillä nykytasosta vuoteen 2100 mennessä.

Uppoamisvaarassa olevia kyliä on erityisesti Britannian itä- ja etelärannikolla. Vaikka maailman hiilidioksidipäästöjä saataisiin vähennettyä Pariisin ilmastosopimuksen mukaisesti, merenpinta jatkaa nousuaan vielä vuosikymmeniä.

Matalalla rannikolla sijaitseva kylä on suojattu muurilla ja maavalleilla merta vastaan. Suojauksia on viime vuosina paranneltu 6,8 miljoonalla punnalla. Tulvat ovat koetelleet aluetta. Jos suojavalli murtuisi myrskyssä, monet talot olisivat vaarassa pyyhkiytyä mereen.

Valkoiset bungalowit, loma-asunnot ja viktoriaaniset asuintalot vuorottelevat maisemassa. Kauppias Arthur McDougall rakensi paikalle rantahuvilansa jo 1890-luvulla.

Nyt kylässä on 410 taloa, useita kauppoja ja leirintäalue. Monet eläköityneet pariskunnat ovat muuttaneet lähiseudulta kylään viettämään eläkepäiviään.

Asuntojen hinnat ovat jo romahtaneet

Kun maakuntahallinnon päätös siitä, että kylää ei voida pelastaa, tuli julki, asuntojen hinnat romahtivat. Jotkut asukkaat jopa lakkasivat hoitamasta talojaan ja pihojaan. Osa ryhtyi kampanjoimaan kylän puolesta ja osa muutti pois.

– Fairbournessa on satoja asukkaita. Meillä on kauppoja ja posti. Tämä on toimiva kylä, mutta tämä kaikki halutaan tuhota. En halua edes ajatella sitä, tuskailee Bev Wilkins.

Iäkäs pariskunta Cathy ja George Bowen ovat yrittäneet myydä taloaan huonolla menestyksellä.

– Haluamme muuttaa, koska George on sairas ja minä jo 83-vuotias. En enää kauan jaksa huolehtia miehestäni. Talo on ollut myynnissä kolme kuukautta, mutta kukaan ei ole kysellyt, sanoo Cathy Bowen surullisena.

Myös 64-vuotias Mike Thrusell on turhautunut.

– Olen asunut täällä 38 vuotta ja jään pian eläkkeelle. En saa talon myynnistä niin paljon rahaa, että pystyisin ostamaan uuden talon jostain muualta.

Osa asukkaista on yksinkertaisesti päättänyt, etteivät he usko merenpinnan nousevan. He ovat päättäneet jatkaa elämäänsä entiseen malliin.

Asukkaille ei ole luvassa korvauksia menetetyistä kodeista

Lisa Goodier valmistelee kylän muuttosuunnitelmia maakuntahallinnossa.

– On surullista ajatella, että tämä kaikki häviää. Toivon, että tämän myötä koko Britanniassa aletaan ottaa ilmastonmuutos vakavasti. Nykytiedon mukaan aloitamme suunnitelmien toimeenpanon vuonna 2045. Muutamme kaikki pois ja palautamme alueen merelle. Prosessi aikaistuu, jos esimerkiksi merivalli murtuu myrskyssä. Suunnitelmia täytyy nopeuttaa, jos jotain odottamatonta tapahtuu, pohtii Goodier.

Asukkaille ei ole luvattu korvauksia.

– Autamme heitä löytämään uudet kodit, mutta taloudelliseen tukeen meillä ei ole varaa. Emme aio rakentaa kylää uudelleen toiseen paikkaan, koska lähialueella on Snowdonian kansallispuisto eikä siellä ole vapaata tonttimaata. Yritämme asuttaa ihmiset muihin lähialueen kyliin ja kaupunkeihin, kertoo Goodier.

Sadattuhannet rannikolla sijaitsevat kodit vaarassa

Fairbourne on ehkä ensimmäinen evakuoitava kylä, mutta monet muutkin alueet ovat vaarassa.

Britannian kansallisen ilmastonmuutoskomitean mukaan Britteinsaarten rannikolla on 530 000 asuntoa, joita merenpinnan nousu uhkaa. Vuoteen 2080 mennessä 1,5 miljoonaa kotia uhkaavat tulvavedet. Walesissa rannikkotulvien takia on vaarassa 104 000 kiinteistöä.

– Puolet Britannian rannikosta on suojattu valleilla ja muilla esteillä, mutta ne ovat tulossa elinkaarensa päähän. Ei kerta kaikkiaan ole kannattavaa yrittää suojella 185 kilometriä rantaviivaa ja sen lähellä sijaitsevia kyliä. Siihen ei yksinkertaisesti ole varaa, varoittaa Jim Hall, Oxfordin yliopiston ilmastonmuutoksen ja ympäristöriskien professori.

Lue myös:

    Uusimmat