Ilmastoneuvottelut veitsenterällä

Aika vähenee, mutta neuvottelut eivät etene. Kööpenhamiaan kokoontuneet 194:n maan edustajat ovat tänään keskittyneet kiistelemään menettelytavoista.

Kehitysmaat haluaisivat edelleen edetä paksujen, eri työryhmien kokoamien muistioiden pohjalta, joita on työstetty pari vuotta.Teollisuusmaat taas tahtoisivat poimia joukosta suurimmat ongelmakohdat ja etsiä niihin ratkaisuja. Tämän katsotaan olevan helpompaa ja järkevämpää ministereille, jotka eivät ole vihkiytyneet kaikkiin yksityiskohtiin virkamiesten tapaan.

Kokouksen puheenjohtaja, Tanskan ympäristöministeri ja EU:n tuleva ympäristökomissaari Connie Hederaard erosi tänään tehtävästään kiistojen vuoksi. Puheenjohtajan nuijaan tarttuu nyt isäntämaan pääministeri Lars Lokke Rasmussen.

- Se ei ollut aivan yllätys. Käsitykseni mukaan puheenjohajamaa hakee sillä Hedegaardille sellaista toimintaväljyyttä että hän voi todella lähteä etsimään ratkaisuja tässä kokouksessa, arvioi ympristöministeri Paula Lehtomäki (kesk.) Kööpenhaminassa.

Kehitysmaat pelkäävät, että puheenjohtaja yrittää nopeuttaa neuvotteluja tekemällä esityksiä, joissa ei huomioitaisi kehitysmaiden tarpeita. Nyt kun Hedegaard ei ole virallinen puheenjohtaja, hän voi paremmin edistää kulisseisssa vääntöä kokouksen loppuasiakirjasta.

Takkuista ja vaikeaa

- Ei ole yllätys, että tämä on hankalaa. Työ jatkuu kaikilla rintamilla, arvioi Paula Lehtomäki. Myös ilmastoneuvotteluiden veteraani ja rahoitusryhmän puheenjohtaja Jukka Uosukainen on samaa mieltä.

- Samanlainen kaaottinen tuntu on kuin Kiotossakin tässä vaiheessa. Ei tämä yllätä neuvottelilijoita. Edessä on kovia öitä. Paine kasvaa, koska kehitysmaat haluavat rataisua, Uosukainen toteaa.

- Tässä on vielä aika paljon teatteria. Ei vielä kannata toivoa heittää, totesi myös neuvotteluja seuraava GreenPeacen ilmastoasiantuntija Kaisa Kosonen. Hän oli kiinnittänyt huomiota amerikkalaissenaatori John Kerryn puheeseen, josta saattoi päätellä, että Yhdysvallat olisi vielä tulossa vastaan.

EU-maat toivovat kovasti, että juuri Yhdysvallat sekä kehitysmaat nousevat neuvottelupoteroistaa ja tekevät todellisia neuvotteluavauksia ennen muuta päästöleikkausten osalta. Vielä ei olla lähelläkään sitä tilannetta, että EU voisi nostaa omat päästöleikkauksensa 20%:sta 30%:iin.

Osa kokousväestä varautuu jo siihen, että neuvottelut venyvät lauantaille.

Mielenilmaukset sotkevat järjestelyitä entisestään

Suurin osa paikalla olevista noin 20 000:sta kansalaisjärjetsöaktiivista käyttäytyy asiallisesti. Mellakoijat kuitenkin vaikeuttavat muutenkin takkuavia kokousjärjestelyitä entisestään.

Esimerkiksi useamman maan ministerit eivät päässeet kokouspaikalle turvatoimien vuoksi tuntikausiin. Tiukentuneesta linjasta huolimatta kaksi aktivistia onnistui pomppaamaan kokoussalin puhujakorokkeelle asti. He saivat monen kehitysmaan kokousedustajan aplodit, koska heidän katsottiin ajavan kehitysmaiden linjaa.

Katso Päivi Mäki-Petäjän ja Anne Sjöholmin raportit Kööpenhaminasta

Lue myös:

    Uusimmat