Mainos

Ilmaston lämpeneminen uhkaa elämää valtamerissä

Maailman luonnonsäätiön WWF:n ja yhdysvaltalaisen meribiologian instituutin eilen julkaiseman tutkimuksen mukaan ilmaston lämpeneminen uhkaa elämää valtamerissä.

Ympäristöjärjestöt varoittavat ilmaston lämpenemisen aiheuttavan muutoksia aina koralliriutoista rannikolla asuvien jääkarhujen oloihin. Kasvihuoneilmiö muuttaa maapallon ilmastoa kiihtyvällä vauhdilla. Maapallon lämpötila on kohonnut yhdellä celsiusasteella kuluvan vuosisadan aikana ja seuraavalla vuosisadalla nousun odotetaan olevan jopa kolme astetta.

Normaalia lämpimämpien vesien kerrotaan tappaneen vuonna 1997 Kanadassa jopa 75 prosenttia yläjuoksuun uivista lohista. Myös koralliriutat ovat kärsineet lämminneistä vesistä. Kuollessaan korallit muuttavat väriään kirjavista valkoisiksi, jolloin kalat siirtyvät muualle. Tiistaina julkaistu raportti kertoo myös kalojen ruoaksi käyttämän planktonin katoamisesta. Planktonien tilalle on monilla paikoilla kehittynyt myrkyllisiä leviä.

Jäätiköiden sulaminen puolestaan kutistaa jääkarhujen ja lintujen saalistusaluetta. Raportin mukaan ruuan puutteesta kärsivät jääkarhut ovatkin laihtuneet. Myös pentujen selviytymismahdollisuudet ovat heikentyneet.
(STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.