Mainos

Ilmaston lämpeneminen lisännyt hirmumyrskyjen voimaa

Lontoolainen tutkijaryhmä ennusti jo elokuun alussa, että Karibianmerellä ja Atlantin trooppisissa osissa on tänä kesänä ja syksynä enemmän hirmumyrskyjä kuin koskaan aiemmin.

Ilmaston lämpeneminen näyttää asiantuntijoiden mukaan lisäävän hirmumyrskyjen voimaa. Tutkijaryhmä Tropical Storm Risk ennusti, että kesän ja syksyn kuluessa olisi trooppisia myrskyjä kaksi kertaa runsaammin kuin normaalivuosina.

Seitsemän näistä myrskyistä kulkisi tutkijaryhmän mukaan kohti Yhdysvaltoja ja näistä seitsemästä kolme kehittyisi hirmumyrskyksi, joita tällä alueella kutsutaan hurrikaaneiksi.

Myrskyiksi luokitellaan kaikki sellaiset tuulet, joiden nopeus on yli 21 metriä sekunnissa. Hirmumyrskyn rajana taas pidetään 33:a metriä sekunnissa.

Hurrikaani-nimeä käytetään hirmumyrskyistä, jotka liikkuvat Pohjois-Atlantin eteläosassa, Karibianmerellä ja Meksikonlahdella. Muualla maailmalla esiintyvistä samansuuruisista myrskyistä käytetään nimeä taifuuni ja trooppinen sykloni.

Hurrikaaneja oli jo 2003 ja 2004 enemmän kuin koskaan aiemmin Pohjois-Atlantilla. Samanaikaisesti on maapallon lämpötila noussut. Lämpeneminen ei asiantuntijoiden mukaan välttämättä lisää hurrikaanien määrää, mutta kylläkin niiden voimakkuutta.

Hurrikaaneja syntyy, kun veden lämpötila on yli 27 celsiusastetta. Hurrikaanin voimakkuus riippuu etenkin lämpötilaerosta merenpinnan ja myrskyn yläpuolella olevan ilman välillä. Mitä lämpimämpi meri on, sitä suurempi lämpötilaero on ja sitä voimakkaampi myrskystä voi tulla.

Pienikin pintalämpötilan lisäys voi johtaa tavattomiin seurausvaikutuksiin, sanoo Massachusettsin teknologian instituutin (MIT) tutkija Kerry Emanuel.

Pohjois-Atlantin myrskyjen voima on Emanuelin mukaan kaksinkertaistunut 30:n viime vuoden kuluessa, vaikka lämpötila merenpinnan yllä on noussut vain 0,5 celsiusastetta.

Trittin syyttää Yhdysvaltoja

Saksan ympäristöministeri Jürgen Trittin antoi tänään ymmärtää, että Yhdysvaltojen jättäytyminen kansainvälisen ilmastosopimuksen ulkopuolelle on syynä Katrina-hurrikaaniin.

-Näiden luonnonkatastrofien lisääntymien voidaan selittää vain ihmisten aiheuttamalla ilmaston lämpenemisellä, vihreitä edustava Trittin sanoi ZDF-television haastattelussa.

Saksan hallitus on arvostellut voimakkaasti presidentti George W. Bushia siitä, että Yhdysvallat ei ole ratifioinut Kioton kansainvälistä ilmastosopimusta.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.