Mainos

Ilmainen viinitarjoilu vanhusten hoivakoteihin – johto päättää kenelle tarjoillaan

Hoivakotien asukkaille tarjotaan juhlapyhinä ilmaista alkoholia, kertoo Attendon laatu- ja kehitysjohtaja Paula Pohto-Kapiainen.

– Viiniä tarjoillaan jatkossa suurten juhlapyhien yhteydessä.  Kuohuviiniä nautitaan itsenäisyyspäivänä, uutenavuotena ja vappuna. Puna- tai valkoviiniä on ruuan kanssa juhannuksena, jouluna ja pääsiäisenä. 

– Meillä on aiemminkin joissakin hoivakodeissa tarjottu viiniä, mutta nyt olemme päättäneet, että jatkossa sitä tarjoillaan kaikissa 130 hoivakodissamme eri puolilla Suomea.  Olemme tilanneet erityisesti ikäihmisten käyttöön sopivat erityispaksut viinilasit. Tämä on osa ruokahuollon kehitysprojektiamme, lisää Pohto-Kapiainen.

Johto päättää kuka saa ja kuinka paljon

Pohto-Kapiaisen mukaan vanhukset eivät ole itse pyytäneet alkoholitarjoilua.

– Haluamme tehdä juhlista sosiaalisesti miellyttäviä. Eivät vanhukset jaksa monta lasia juoda. Ajattelisin, että viiniä tarjoillaan lasillinen - ehkä kaksi. Jos joku haluaa lisää, niin sitä ei kielletä.

Attendon tiedote: 

Puna-, valko- ja kuohuviineistä valitaan kolme kertaa vuodessa vaihtuvat suositusviinit.

Uudet viinisuositukset tulevat syksyllä. 

Kaikista viinilajeista on saatavilla myös alkoholittomat vaihtoehdot. 

– Me päätämme epikriisien perustella, kenelle viiniä tarjoillaan. Emme tarjoile sitä alkoholisteille tai niille, joilla on käytössä psyykenlääkkeitä. Tarjolla on aina myös alkoholiton viinivaihtoehto.

Juhannusta juhlittiin jo viinilasillisella

Haminassa Attendon Marskin hoivakodin vanhukset skoolasivat kesälle viikonlopun juhannusjuhlissa valkoviinillä. 

– Lähetimme omaisille tiedotteen viinitarjoilun alkamisesta vanhuksille ja palaute oli todella positiivista. Tarjosimme juhannuksena kalan kanssa valkoviiniä. Osa otti myös alkoholitonta, mutta osa ei halunnut mitään, kertoo johtaja Katriina Härkönen Haminasta.

– Asukkaat olivat tyytyväisiä.  Viinillä on symbolinen merkitys. Meillä hoivakodissa on tärkeää saada erotettua arki ja juhla, niin etteivät kaikki päivät olisi samanlaisia. Juhlapöytään kuuluu viini myös vanhuksilla, lisää Härkönen.

Hoitomaksut eivät nouse viinin vuoksi

Pohto-Kapiaisen mukaan viinitarjoilu sisältyy päivittäiseen ateriamaksuun.

– Emme veloita tarjoilusta ylimääräistä. Emme tarvitse tähän myöskään mitään lupaa, kun tarjoilu on ilmaista. Se kuuluu päivämaksuun. Olemme tarkistaneet tämän alkoholilupia valvovalta viranomaiselta. 

– Hoivakodissahan ollaan keskimäärin vuosi tai kaksi. Ei meillä ole vielä "hippisukupolvea" 40-50-luvulta. 

Pohto-Kapiainen ei usko, että viinitarjoilu tulee olemaan kilpailuvaltti.

– Viini menee laadun piikkiin ja kunnat painottavat hoivakotien kilpailutuksessa hintaa. Uskon, että vastaavaa tarjoilua tulee muillekin yrityksille. Meidän hoivakotien hinnat eivät tule viinin vuoksi nousemaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja