Hoivakodeissa joudutaan toistuvasti kehottamaan omaisia maskien ja turvavälien käytöstä – "Siinä ei leikitä pelkästään omalla ja läheisen terveydellä"

1:54
Hoivakodeissa vierailevien omaisten varomaton käytös huolestuttaa hoivakotien henkilökuntaa – katso Seitsemän uutisten juttu huolestuttavasta ilmiöstä.

Joidenkin hoivakodeissa vierailevien omaisten varomaton käytös huolestuttaa hoivakotien henkilökuntaa. Esimerkiksi turvaväleistä ja maskin käytöstä on jouduttu muistuttamaan esimerkiksi hoivayhtiö Attendon yksiköissä.

Attendon Uudenmaan aluejohtaja Simo Saaranen kertoo, että suurin osa vierailuista sujuu hyvin. Varotoimet eivät kuitenkaan maistu kaikille.

– Henkilökuntamme on valitettavasti törmännyt sellaisiin tilanteisiin, että joudutaan toistuvasti kehottamaan kasvomaskin käytöstä ja turvaväleistä. Haluan tietysti korostaa, että suurin osa vierailuista sujuu ihan hyvin, mutta kyllä siellä vielä skarpattavaa on, Saaranen sanoo.

– Vetoamme vahvasti kaikkiin omaisiin, että he olisivat tarkempia. Viimeistään tässä vaiheessa kaikkien pitäisi ymmärtää tilanteen vakavuus. Jos ohjeita ei noudateta, niin siinä ei leikitä pelkästään omalla ja läheisen terveydellä, vaan muiden asukkaiden ja henkilökunnan terveydellä.

"Ollaan veitsenterällä"

Hoivayhtiö Esperi Caren mukaan vierailut ovat sujuneet pääosin mallikkaasti.

– Olemme panostaneet viestintään ja kaikille omaisille lähetettiin vierailuohjeita koskeva kirje. Mikäli suu-nenäsuojus on omaiselta unohtunut, hänelle annetaan se yksiköstä, vastaa Esperi Caren laatujohtaja Eeva Ketola sähköpostitse.

THL neuvoo omissa ohjeissaan muun muassa, että vierailijoita olisi kerrallaan korkeintaan kolme ja että he ilmoittaisivat tulostaan etukäteen. Tartuntaryppäitä on paljastunut syksyn mittaan myös hoivakodeissa.

– Toivottavasti nämä ketjut saadaan mahdollisimman äkkiä katkaistua ja vältytään isommilta ongelmilta, mutta nyt ollaan aika veitsenterällä hoivakotien suhteen, toteaa sairaanhoitopiiri HUS:in johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi.

Hoivayhtiö pyytää välttämään vierailuja

Espoon kaupungin vanhusten palvelujen johtaja Matti Lyytikäinen sanoo, että vierailijoiden määrää ja vierailujen kestoa hoivakodeissa voitaisiin tilapäisesti rajoittaa. Tartuntojen suhteen hän ei kuitenkaan pidä vierailijoita ongelmana.

– Jos ajatellaan vierailijoiden osuutta tässä tartuntojen leviämisessä, niin meidän kokemuksemme perusteella hyvin harvoin se tartunta on tullut sinne hoivakotiin vierailijoiden kautta, sanoo Lyytikäinen.

Pääkaupunkiseutu linjasi perjantaina, että ihmisten pitäisi rajata kontaktinsa tiukasti vain lähipiiriin. Joulunvieton kannalta se voi olla ratkaisevaa.

– Kyllä me toivoisimme, että seuraavat kolme viikkoa vierailuja mahdollisuuksien mukaan vältettäisiin. Jos kaikki tekisivät niin sanotun ryhtiliikkeen, voitaisiin välttää vierailujen täyskielto, Simo Saaranen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja