Ilkka Ahtiaisen kommentti: Halla-ahon suosio on kohta tapissa – seuraavaksi tarvitaan persujen hattutemppu

Peräti yhdeksän kymmenestä perussuomalaisten piiripäättäjästä arvioi MTV Uutisten teettämässä kyselyssä, että Jussi Halla-aho on suoriutunut puheenjohtajan tehtävästään erinomaisesti. Lukema on sellainen, että muut puoluejohtajat voivat vain olla kateellisia. Halla-ahoa ei tällä hetkellä uhkaa mikään eikä kukaan, mutta samalla voi kysyä, onko hän juuri nyt suosionsa lakipisteessä, kirjoittaa MTV Uutisten toimituspäällikkö Ilkka Ahtiainen.

Halla-ahon suosio oli erittäin korkealla tasolla jo kaksi vuotta sitten, kun MTV Uutiset ensimmäistä kertaa kysyi perussuomalaisten piirihallitusten jäseniltä arvioita puolueen puheenjohtajan suoriutumisesta. Tuolloin, vuonna 2017, erinomaisen arvosanan antoi 60 prosenttia, vuotta myöhemmin lukema oli 70 ja nyt uusimmassa mittauksessa siis 90.

Suosion kasvua ei sinänsä tarvitse ihmetellä. 48-vuotias kielitieteilijä on kaksissa vaaleissa johdattanut perussuomalaiset kovaan tulokseen. Eduskuntavaaleissa puolue otti kakkospaikan, ja vaikka ääniosuus hieman putosi vuoden 2015 vaaleista, paikkamäärä kasvoi yhdellä.

EU-vaalitulos jäi ymmärrettävästi eduskuntavaalituloksen varjoon, mutta sekin oli puolueen historian paras. Runsaat 250000 ääntä, kannatusprosentti 13,8.

Halla-aho on oppinut mielistelemään mediaa

Halla-aho osaa muotoilla sanomansa siten, että se vetoaa moneen äänestäjään. Viestit, varsinkin maahanmuuttopolitiikkaan liittyvät, on hiottu selkeiksi ja loogisiksi. Usein ne menevät tehokkaasti läpi myös mediassa, vaikka sitten vastaväitteiden höystäminä.

Kirjoittaa Halla-aho on osannut aina, mutta puheenjohtajaksi tultuaan hän on pikku hiljaa kohentanut ilmaisuaan myös sähköisissä viestimissä. Jurottavaan tosikkomaisuuteen ja yksitoikkoiseen saarnaamiseen on tullut mukaan pisteliästä huumoria, ja toisin kuin aiemmin, hän osaa tarpeen tullen kätkeä antipatiansa niin sanottua valtamediaa kohtaan.

Halla-aho lienee oivaltanut sen politiikan realiteetin, että suosion kasvattamiseksi pieni mielistely median suuntaan on välttämätöntä.

Halla-aholta odotetaan hattutemppua

Ensi viikonloppuna Tampereella Halla-aho taputellaan jatkokaudelle perussuomalaisten puheenjohtajana. Kysymys kuuluu, kuinka kauan hän aikoo jatkaa politiikassa. Youtube-video, jolla hän ilmoitti lähtevänsä ehdolle, sisälsi viitteitä myös siitä, ettei hän koe poliitikkoutta elämäntehtäväkseen.

Halla-ahon oman tahtotilan rinnalla kulkee kysymys, kuinka kauan hänen henkilökohtainen suosionsa ja puolueen suosion kasvu voivat jatkua?

Neljä vuotta oppositiossa on pitkä aika. Jos Halla-aho mielii poliitikon urallaan vielä ministeriksi, hänen pitäisi tehdä varsinainen persujen hattutemppu.

Ensinnäkin hänen on pidettävä puolueen kannatus ylhäällä. Sitten, neljän vuoden päästä eduskuntavaaleissa, on otettava vaalivoitto. Ja jotta tässä ei olisi kylliksi, pitää vielä hankkia kavereita muista puolueista.

Sellaisia kavereita, joille Halla-ahon perussuomalaiset kelpaa hallituskumppaniksi.


Kirjoittaja on MTV Uutisten toimituspäällikkö.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja