Iljettävä tutkimustulos: Rannekellot voivat olla jopa kahdeksan kertaa likaisempia kuin vessanpöntöt

Miten rannekello tulisi huoltaa 1:42
Miten rannekello tulisi huoltaa?

Rannekello on tutkimusten mukaan keskimäärin kolme kertaa likaisempi kuin vessanpönttö, uutisoi LADbible.

Yleisessä tiedossa on, että kovassa päivittäisessä käytössä olevat laitteet, kuten kannettavat tietokoneet ja älypuhelimet, ovat oikeita bakteeripesäkkeitä. Älypuhelimissa on todettu olevan jopa tuhansia bakteereja.

Myös autojen sisäpinnoille kertyy keskimäärin 700 eri bakteeria, mikä tekee autoista likaisempia kuin julkisista saniteettitiloista. Mutta, oletko koskaan tullut miettineeksi, kuinka paljon bakteereja saatat kuljettaa ranteessasi päivittäin?

Tutkimukset nimittäin osoittavat, että jopa vessanpöntön istuinkannen roikottaminen ranteessa on rannekelloa hygieenisempi vaihtoehto, sillä rannekello voi olla jopa yli 8 kertaa vessaa törkyisempi kapistus.

Urheilukellot pahimpia bakteerisyöppöjä

Aurinkolaseihin ja rannekelloihin erikoistunut Tic Watches selvitti, paljonko erilaisissa rannekelloissa on bakteereja. He tutkivat yhteensä 10 erilaista kellomallia, joiden materiaalit ja käyttäjät poikkesivat toisistaan.

Jos Facebook-julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä

Asiantuntijan vinkit rannekellon puhdistukseen:

 1. Irrota remmi
  Toisissa kelloissa remmi irtoaa kellosta painikkeen avulla, toiset mallit vaativat irrotakseen työkaluja, kuten ruuvimeisseliä.
 2. Ota kulhoon vettä, jossa on saippuaa
  Jos sinulla on kello, joka on muovinen tai ruostumattomasta teräksestä, käytä mietoa saippuaa. Nahkaremmien kanssa kannattaa käyttää pientä määrää etikkaa.
 3. Liuota kellon remmi kulhossa
  Liuotusaika riippuu siitä, miten likainen kello on. Aika vaihtelee noin puolesta tunnista muutamaan tuntiin.
 4. Pyyhi lika pois
  Käytä apuna pehmeää liinaa. Lian voi myös harja pois pehmeällä hammasharjalla. Varo naarmuttamasta kelloa.
 5. Huuhtele huolellisesti
  Käytä huuhteluun puhdasta vettä.
 6. Puhdista kello-osa
  Puhdista lika kellosta kostealla liinalla. Pinttyneen lian voi poistaa varovasti pehmeällä hammasharjalla, joka on kastettu saippuaveteen.
 7. Kuivaa
  Jätä kello kuivumaan pyyhkeen päälle joksikin aikaa tai kuivaa kello puhtaan kankaan avulla.
 8. Kiinnitä osat paikoilleen

Tutkimustulokset todella havainnollistavat syyn siihen, miksi kellovalmistajat kehottavat asiakkaitaan puhdistamaan myös rannekellonsa säännöllisesti: rannekelloista otetuissa näytteissä kasvaa toinen toistaan ällöttävämpiä bakteerikasvustoja.

Rannekellot, joissa on nahkainen remmi, olivat kaikkein hygieenisin malli. Niissä todettiin olevan ”vain” noin kolme kertaa enemmän bakteereja kuin kotien saniteettitiloissa. Metallinen remmi oli tutkimustulosten valossa epähygieenisin vaihtoehto.

Kuntoilun tukena käytettävät urheilukellomallit olivat tutkimuksen mukaan taas selkeästi kaikkein likaisimpia: niissä oli jopa kahdeksan kertaa enemmän bakteereja kuin WC-istuimessa.

Miesten kellojen todettiin olevan naisten kelloja puhtaampia – kenties siksi, että naiset käyttävät erilaisia kosmetiikkatuotteita miehiä enemmän.

Kellojen puhdistaminen riittämättömällä tasolla

Samaisessa tutkimuksessa kävi ilmi, että vajaa neljännes tutkimukseen osallistuneista ei puhdista rannekellojaan koskaan. Joka viides taas kertoi kiillottavansa kellonsa puolen vuoden välein.

– Käytit kelloa sitten joka päivä tai vain työaikana, yksi asia on varma: emme pidä niiden puhtaudesta yhtä hyvää huolta kuin käsihygieniastamme. Koska kaikki rannekellot eivät valitettavasti ole vedenkestäviä, veden välttely voi näissä tapauksissa olla suurin syy siihen, miksi bakteereja kasautuu kelloihin.

Tic Watchesin toimitusjohtaja Daniel Richmondin mukaan käytössä olevat rannekellot tulisi puhdistaa huomattavasti useammin – etenkin silloin, jos rannekello on päivittäisessä käytössä. Tällöin kello tulisi puhdistaa vähintään kerran kuukaudessa.

Lue kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit!

Lue myös:

  Uusimmat