Mainos

IL: Sairaanhoitaja unohti liikuntakyvyttömän sängynlaidalle ilman valvontaa, vanhus kaatui ja kuoli – Valviralle ilmoitetut epäilyt epäkohdista vanhusten kuolemantapauksissa jopa kolminkertaistuneet

Valvira on tänä vuonna tutkinut 27 vanhuksen kuolemaa koskenutta tapausta. Määrä on kolminkertainen viime vuoden tilanteeseen, kertoo Iltalehti.

Valviran sosiaalihuollon valvontaosasto tutkii ilmoitukset, joissa vanhuksen kuoleman yhteydessä epäillään tapahtuneen virheitä, huolimattomuutta tai ettei hoito muulla tavoin ole tapahtumahetkellä ollut oikeanlaista. Varsinaisen kuolemansyytutkinnan tekee poliisi.

Iltalehti uutisoi, että Valvira on tänä vuonna tutkinut 27 tapausta, jotka liittyivät vanhuksen kuolemaan. Samaan aikaan 30 tapausta on yhä tutkimatta. Lehden mukaan määrä on kolminkertainen viime vuoden vastaavaan tilanteeseen verrattuna.

Valviran lakimies arvioi Iltalehdelle, että ilmoitusten määrän kasvu johtuu ainakin osittain siitä, että ihmiset ilmoittavat epäkohdista herkemmin. Aikaisemmat paljastukset vanhustenhoidon epäkohdista nostivat selkeästi ilmoitusmääriä.

Tänä vuonna tutkituista tapauksista kahdeksassa on ilmennyt epäkohtia vanhuksen kuolemaan johtaneissa olosuhteissa.

Tapausten joukossa on muun muassa huolimattomuutta lääkemääräyksissä ja kuolemaan johtaneita tapaturmia, jotka olisivat olleet estettävissä oikeanlaisella hoidolla ja valvonnalla. 

Esimerksi eräässä tapauksessa eteläsavolainen sairaanhoitaja unohti liikuntakyvyttömän vanhuksen sängynlaidalle istumaan ilman valvontaa. Vanhus putosi lattialle ja löi päänsä saaden kallon sisäisen verenvuodon. Hän kuoli vammoihinsa sairaalassa. 

Valviran mukaan yksin työskennelleen hoitajan virhe oli inhimillinen, mutta palvelukeskus ei ollut ennakoinut asianmukaisesti putoamis- ja kaatumisriskiä tai varmistanut, että paikalla on tarpeeksi henkilökuntaa. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja