Mainos

Yle: 15 hoivakotiasukasta mahdollisesti kuollut laiminlyöntien vuoksi – yksi tukehtui luumuihin ja toinen kaatui parvekkeella

8:27
MTV kertoi Esperi Caren ongelmista jo 2012: Lonkkansa murtanut vanhus jäi ilman apua.

Viime viikkoina on kohuttu paljon vanhustenhoidon ongelmista. Ylen mukaan oikeanlaisen hoidon puutteellisuuden seurauksena jo 13-15 hoivakotiasukkaan epäillään kuolleen. Sosiaali- ja terveysalan lupavirasto Valvira tutkii parhaillaan näitä tapauksia.

Lakimies Niina Rytilahti Valviran sosiaalihuollon valvonnan osastolta tarkensi myöhemmin STT:lle, että tapauksia on tutkinnassa 14. Epäilyjä on eri puolilla Suomea, ja ne jakaantuvat tasan yksityisten ja julkisten hoivakotien kesken, Rytilahti kertoo. Pääosa tällä hetkellä tutkittavista tapauksista on vuosilta 2017-2018.

Yle kertoi muutamista tapauksista, joissa hoitokodeissa asuneet vanhukset olivat kuolleet hoitovirheiden vuoksi.

– Paatelassa on välillä ollut töissä keskimäärin kaksi hoitajaa vähemmän kuin Muuramen kunnan ja Esperin sopimuksessa edellytetään, kertoi Minna Hietakangas Ylelle.

Äiti kuoli kaaduttuaan parvekkeella

Hietakankaan äidille oli sattunut vakava hoitovirhe jo keväällä 2017, kun hänelle annettiin vahingossa toisen asukkaan lääkkeitä.

Äiti kuoli lopulta kesäkuussa 2018 kaatuessaan parvekkeella ja lyödessään päänsä. Hietakankaan mukaan parvekkeella oli samaan aikaan ollut mukana yksi hoitaja, joka valvoi useita vanhuksia.

Ylen mukaan toisessa tapauksessa vanhus oli hoitovirheen vuoksi tukehtunut luumuihin. Vanhusta tuli syöttää syömis- ja nielemisvaikeuksien vuoksi. Omaisen mukaan luumut oli jätetty muistisairaan vanhuksen näkyville, mikä aiheutti tukehtumisen.

Keskustelu hoivayritysten hoitajamitoituksesta nousi pinnalle, kun Valvira määräsi tammikuussa Esperi Caren yksityisen Ulrika-hoitokodin toiminnan keskeytettäväksi Kristiinankaupungissa Pohjanmaalla. Taustalla olivat hoivakodissa ilmenneet useat vaaratilanteet. Valviran mukaan yhden ihmisen myös epäillään kuolleen viime syksynä Ulrika-hoitokodissa hoitovirheen takia.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja