Mainos

Ikiroudan sulaminen arvioitua suurempi uhka maapallolle

Ilmastonmuutos saattaa vapauttaa hiilidioksidia ilmakehään arktisilla alueilla paljon enemmän kuin on ennustettu, varoittavat tutkijat.

Eilen julkaistun tutkimuksen mukaan ikiroutaan on varastoitunut paljon enemmän kasvihuonekaasuja kuin aiemmin on arvioitu. Tutkijoiden mukaan tässä määrin tätä kasvihuonekaasujen lähdettä ei ole otettu huomioon ilmaston lämpenemistä laskettaessa.

Ikiroudan sulaessa ilmakehään vapautuu hiiltä joko metaanin tai hiilidioksidin muodossa.

Amerikkalaiset tutkijat ovat mitanneet Pohjois-Amerikan maaperää ja todenneet, että hiiltä on varastoitunut alueelle jopa 60 prosenttia enemmän kuin aiemmin on arvioitu.

Tutkijat huomauttavat, että tulos on saatu Pohjois-Amerikassa tehtyjen tutkimusten pohjalta. Laskelmista siis puuttuvat yhä Euroopan ja Venäjän maaperän tulokset.

Nature Geoscience -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan jopa pieni määrä ikiroudan hiiltä voi vaikuttaa merkittävästi maapallon ilmastoon.

YK:n ilmastopaneelin mukaan maapallon keskilämpötila nousee arktisilla alueilla vuosisadan loppuun mennessä kuusi Celsius-astetta. Alue on kaikkein herkin lämpenemisen aiheuttamille muutoksille.

(MTV3-AP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.