Mainos

Ikeassa kaapatut lapset ja muut kaupunkitarinat kuormittavat poliisia

Oletko kuullut tarinan Ikeassa kaapatusta lapsesta? Niin minäkin, ja vieläpä useasta eri Ikeasta ja useasta eri maasta.

Kaupunkitarinat, eli urbaanilegendat liikkuvat ihmisten puheissa, ja työkaverin siskon ystäville tapahtuneet traagiset tapahtumat päätyvät ajoittain jopa lehtien palstoille. Myös poliisille aiheutuu ajoittain turhaa työtä.

— Kun poliisille tehdään tutkintailmoitus, se kirjataan aina. Totuus, onko ilmoitus huuhaata selviää vasta tutkimusten jälkeen, sanoo rikoskomisario Juha Laaksonen Helsingin poliisista.

Tuo esimerkki lapsesta, jonka kaksi ulkomaalaista miestä Ikeassa kaappasi, vei vessaan ja ajoi hiukset pois kasvoi Haaparannassa niin suureksi, että Kaleva-lehti joutui viime syksynä ilmoittamaan, että kyseessä on kaupunkitarina, joka on venynyt liian suuriin mittoihin.

Sekä lehti että Haaparannan poliisi oli saanut lukemattoman määrän vihjeitä ja pyyntöjä asian tutkimisesta.

Rikoskomisario Laaksosen mukaan mitään tarkkaa tilastointia turhista ilmoituksista ei ole. Siksi hän ei pysty sanomaan paljonko perättömät huhut ylimääräistä työtä aiheuttavat.

— Perättömiä ilmoituksia tulee laidasta laitaan; pommeista ja ryöstöistä. Poliisipartioita kutsutaan paikalle turhaan. Tämä on usein selkeää ilkivaltaa, Laaksonen sanoo.

Laaksonen muistuttaa, että poliisin tehtäviin kuuluu rikosten tutkiminen. Jos esitutkintakynnys ei kuitenkaan ylity, asia jää sikseen. Tämä selvitetään aina ilmoituksen tehneelle henkilölle.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.