Ikäihmisten pelko väkivallasta ja rikollisuudesta kasvanut roimasti – "Hätkähdyttävä tulos"

Eläkeläinen Tarja kertoo: Nämä asiat pelottavat ikäihmisiä! 1:28
Katso yllä oleva video: Eläkeläinen Tarja Helameri kertoo: Nämä asiat pelottavat ikäihmisiä!

Ikäihmiset pelkäävät aiempaa enemmän väkivaltaa ja rikollisuutta verrattuna 90-luvulle, selviää Eläkeliiton tekemästä barometrista.

MTV:n Uutisaamussa vierailleen Eläkeliiton vanhusasiamies Irene Vuorisalon mukaan tämä oli keskeisin muutos kyselyssä.

– Siinä oli tapahtunut 30 prosenttiyksikön kasvu. Iäkkäät kokevat itsensä merkittävästi turvattomammaksi kuin 90-luvulla.

Vuorisalo toteaa, että tulos oli hätkähdyttävä, sillä Valtioneuvoston turvallisuusselonteon mukaan jopa 96 prosenttia kansalaisista pitää Suomea turvallisena.

– Se barometrin tulos sinällään hätkähdytti, mutta kun katsotaan ketkä ylipäätään yhteiskunnassa pelkäävät eniten, niin iäkkäät ovat tutkitusti yksi ryhmä.

Vuorisalon mukaan pelkojen taustalla on monia asioita.

Monet muutokset voivat aiheuttaa pelkoa

Hän myös nostaa esiin muutoksia, jotka liittyvät eläkkeelle siirtymiseen ja sen jälkeiseen aikaan. Myös ne voivat aiheuttaa pelkoa.

– Eläkkeelle siirtyminen merkitsee sitä, että tulot puolittuvat. Samaan ikävaiheeseen kuuluu se, että toimintakyky saattaa alkaa heikentyä ja saatat menettää elinikäisen kumppanisi tai kumppani voi hylätä sinut.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Vuorisalon mukaan Suomessa ei arvosteta iäkkäitä. Tämä näkyy muun muassa siinä, että vain 30 prosenttia iäkkäistä kokee, että heidän äänensä kuullaan päätöksenteossa.

– Kokemusperäisen tiedon tuottaminen ja tutkitun tiedon yhdistäminen on se asian ydin, millä päästään eteenpäin, Vuorisalo summaa.

Keskustelussa oli mukana myös eläkeläinen Tarja Helameri. Katso yllä olevalta videolta, millaiset asiat huolettavat häntä!

Koko keskustelun voit katsoa alla olevalta videolta!

Miksi seniorikansalaiset pelkäävät? 9:17

Lue myös:

    Uusimmat