Isometsä: Therese Johaugin voitossa "mielenkiintoinen" ero – suomalaisen mönkiminen vaihtui kauden parhaaksi hiihdoksi

MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä jakaa ylistystä Anne Kyllöselle naisten Tour de Skin avanneesta 10 kilometrin vapaan hiihtotavan yhteislähtökisasta. Kyllönen sivakoi 21:nneksi, minuutin kisan voittanutta Therese Johaugia hitaampana.

Kyllönen oli aiemmin tällä kaudella ollut maailmancupissa parhaimmillaan 24:s Rukan perinteisen sprintissä ja normaalimatkojen kisassa 26:s Lillehammerin 7,5+7,5 kilometrin yhdistelmähiihdossa.

– Kyllöseltä oli kauden paras hiihto, ei epäilystäkään. Alkutalvesta kisat ovat olleet enempi vähempi mönkimistä, mutta nyt siinä oli kilpahiihdon makua. Nyt näki, että hiihdettiin kilpaa, päivän kunto oli sen verran parempi, Isometsä arvioi.

Tourin avannut yhteislähtökisa hiihdettiin helpohkossa maastossa.

– Nyt nähdään jatkossa, pysyykö vire yhtä hyvänä. Toivottavasti pysyy.

Kerttu Niskaselta varma rutiinisuoritus

Päivän paras suomalainen Kerttu Niskanen hiihti kymmennenneksi, 42 sekuntia Johaugista.

– Kertulta oli aika lailla kunnon edellyttämä suoritus. Ei alisuorittanut, mutta ei missään nimessä tehnyt loisteliasta onnistumista. Se, mitä ennakkoon oli odotettavissa, hän hoiti sen rutiininomaisen varmasti.

Johaug karkasi muulta joukolta reilun kolmen kilometrin jälkeen. Hän kasvatti parhaimmillaan kaulansa noin 19 sekuntiin, mutta lopulta voittomarginaali ennen norjalaismaannaista Heidi Wengiä oli kauden aiempaan menoon nähden "vaatimattomasti" 12,3 sekuntia.

Johaugin takana tulleessa nelikossa (Weng, Ebba Andersson, Ingvild Flugstad Östberg ja Astrid Uhrenholdt Jacobsen) vetotehtäviä hoitivat pääasiallisesti Östberg ja Andersson. Ryhmässä hiihtäminen auttoi saavuttamaan yksin painellutta Johaugia.

– Kun alettiin ratkoa kakkos- ja kolmossijoja, heiltä löytyi pieni kiristys siihen. Plus viimeisessä pitkässä laskussa, johon porukka oli Jacobsenin tipahdettua pienentynyt kolmeen, tuollainen porukka tulee aina helposti muutaman sekunnin kovempaa, Isometsä alleviivaa.

– Johaugilla oli ihan varmasti kaikki pelissä. Yleensä käy juuri noin, että kun takana tuleva porukka alkaa ratkoa sijoja, napataan kärkihiihtäjää muutama sekunti kiinni.

Isometsä kuvaa silti Johaugin pienehköä eroa muuhun porukkaan "mielenkiintoiseksi".

– Yhteislähtökisassa tuo ero oli selkeä, mutta piti Tourin kuitenkin hienosti elossa.

Lue myös:

    Uusimmat