Iisalmelainen hampunkasvattaja sai sakkoja lääkerikoksesta, syyte huumerikoksesta nurin – tuomion mukaan tarkoituksena oli kehittää lääkekasvilajike

Hamppujutussa syytetty iisalmelainen mies on tuomittu Pohjois-Savon käräjäoikeudessa sakkoihin lääkerikoksesta. Syyttäjä oli vaatinut miehelle rangaistusta ensisijaisesti huumausainerikoksesta.

Oikeus katsoi, ettei asiassa näytetty, että mies olisi viljellyt hamppua huumausainetarkoituksessa. Oikeus kuitenkin piti miehen toimintaa lääkkeen valmistamisena.

Tuomion mukaan mies oli vuonna 2017 kasvattanut hamppua tarkoituksenaan kehittää kasvinjalostuksen avulla lääkekasvilajike. Hän oli saanut kasvinjalostuksen yhteydessä kasvatettua kannabidiolia sisältäviä hamppukasveja.

Miehen mukaan tarkoitus oli tuottaa siemeniä

Mies kertoi, ettei ole yrittänyt valmistaa lääkettä vaan hänen tarkoituksensa on ollut tuottaa siemeniä, ja katsoi, ettei siementuotanto voi olla laitonta. Hän oli ennen viljelyn aloittamista ilmoittanut poliisille käynnistävänsä viljelytoiminnan.

Tuomio toi päiväsakkoja

Syyttäjä ajoi miehelle kahdeksan kuukauden ehdotonta vankeustuomiota kahdensadan hamppukasvin kasvattamisesta. Syyttäjä piti miestä "hamppuaktivistina", jonka perimmäinen tarkoitus on laillistaa marihuanan päihdekäyttö.

65-vuotias mies tuomittiin 60 päiväsakkoon, mikä tuo hänelle maksettavaa 360 euroa. Hänellä on taustallaan aiempi ehdollista vankeutta tuonut huumerikostuomio hampun ulkokasvattamisesta.

Lue myös:

    Uusimmat