Mainos

Kasvatti kannabista makuuhuoneessa helpottaakseen kipujaan – hovioikeus lievensi tuomiota "yksittäistapauksesta"

7:05

Kittiläläismiehen tuomio kannabiksen kotikasvatuksesta makuuhuoneessaan lieventyi hovioikeudessa. Oikeuden mukaan eräs syy oli tämän tarkoitus viljellä kannabista helpottaakseen kipujaan.

Lääkekannabis on kiistely aihe. Osa lisäisi sen käyttöä huomattavasti, toisista taas näyttö hyödyistä ei ole riittävää.

Mies oli saanut yhdeksän kannabiskasvin kasvatuksesta 30 päivän ehdollinen vankeusrangaistuksen. Mies valitti saamastaan huumausainerikoksesta hovioikeuteen perustellen, että hän oli ensikertalaisena viljellyt kasveja lääkitäkseen sairauttaan.

Kärsi selkärangan rappeumasta

Miehen tarkoituksena oli kertomansa mukaan käyttää kannabista lääkkeenä välilevyn pullistumaansa ja selkärangan kivuliaaseen rappeumaan. Hän kertoi valituksessaan hänelle alustavasti puolletun lääkekannabiksen käyttöä hoitomuotona.

Kasvien määrää mies perusteli sillä, että kannabiksen siemeniä oli saanut vain 10 kappaleen pusseissa. Hän ei olisi kertomansa mukaan istuttanut niin montaa kasvia, jos olisi tiennyt sen vaikuttavan teon moitittavuuteen.

Keskusrikospoliisi on arvioinut kannabiksen kotikasvatuksen suosion hiipuneen.

2:06

Oikeus katsoi yksittäistapaukseksi

Oikeuden mukaan kasvien määrän perusteella sakko ei olisi ollut riittävä seuraamus rikoksesta. Toisaalta oikeudella ei ollut syytä epäillä miehen väitettä siitä, että hän oli kasvattanut hamppua selvittääkseen, lievittääkö se hänen kipujaan, ja voisiko sillä korvata opiaattilääkitystä. Näin ollen hovioikeus piti huumausaineen leviämisvaaraa suhteellisen vähäisenä.

– Vaikka marihuanan käyttöä kivun lievitykseen ei lähtökohtaisesti voida pitää seikkana, jonka perusteella huumausainerikoksesta tuomittavaa rangaistusta olisi aihetta lieventää, hovioikeus katsoo, että huomioon ottaen [miehen] teon vaikuttimet sekä hänen rikoksesta ilmenevä muu syyllisyytensä sakkorangaistusta voidaan tässä yksittäistapauksessa pitää riittävänä seuraamuksena.

Mies tuomittiin teosta 80 päiväsakon rangaistukseen, joka tämän tuloilla tarkoitti 480 euron seuraamusta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.