Puutarhakaupan tiloissa kasvatettiin kannabista Helsingissä – työntekijöiden selitykset eivät purreet käräjillä

Kaksi ”puutarhatarvikkeisiin” erikoistuneen kaupan työntekijää tuomittiin erityisen rohkeasta kasvatusoperaatiosta käräjillä. Miehet jäivät kiinni lähes 40 kannabiskasvin kasvattamisesta yrityksen tiloissa. Molemmat puuhailivat laittomuuksia myös vapaa-ajallaan.

Miehet olivat töissä helsinkiläisyrityksessä, joka myy muun muassa erilaisia tehokkaita valaisimia, kasviravinteita sekä kasvatusjärjestelmiä sekä -alustoja. Tuotteita ei mainosteta kannabiksen kotikasvatukseen, mutta siihen ne erityisen hyvin soveltuvat.

Tämän puolesta puhuu se, että poliisi löysi yrityksen tiloista alkuvuodesta 39 kannabiskasvia.

Suurin osa oli myyntitiloihin pystytetyssä, vesiviljelyjärjestelmällä ja suurtehovalaisimin varustellussa kasvatusteltassa.

Näin miehet puolustautuivat

Liikkeen toiminnasta vastanneet miehet kiistivät käräjillä, että kyse olisi ollut rikoksesta.

Toinen oli siinä käsityksessä, että kasvattaminen olisi laillista, koska yrityksellä on mahdollisuus myydä kannabiksen siemeniä ja pistokkaita. Miehen mukaan kasvit eivät täyttäneet huumausainerikoksen tunnusmerkistöä.

Toinen puolestaan vetosi siihen, että kasveilla olisi ollut vain tarkoitus esitellä myymälässä myytyjen vesiviljelyjärjestelmien toimintaa.

Kasvit olivat pieniä ja osa vielä pelkkiä pistokkaita, mutta käräjäoikeus ei silti niellyt selityksiä. Kasveja oli nimittäin kasvatettu myös yrityksen sosiaalitiloissa.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus katsoi, että miesten tarkoituksena oli ollut ammattimainen kannabiksen kasvattaminen ja mahdollisimman suuri kasvatustuotto.

Oikeus arvioi, että liikkeen kasveista olisi saatu noin vajaa kilo valmista tuotetta, ja että miehet olisivat pyrkineet myymään tai levittämään sen eteenpäin.

Erikoisliikkeet tekevät rahaa kannabiksen kasvatuksella ja käytöllä 2:00
MTV Uutiset kertoi aiemmin eräästä liikkeestä, joka myy erilaista kannabiskasviin ja sen kasvatukseen liittyvää rekvisiittaa. Katso uutisvideo. Videon liike ei liity jutun tapaukseen.

Laittomuuksia myös vapaalla

Kumpikin miehistä oli syyllistynyt laittomuuksiin myös vapaa-ajallaan, toinen huomattavasti vakavampiin.

Kyseisen miehen hallusta löydettiin poliisitutkimuksissa puolitoista kiloa kannabista, mutta selvisi myös, että mies oli pyöritellyt liki 30 kilon amfetamiinisatsia. Mies oli myös myynyt eriä eteenpäin Kouvolaan.

Vuonna 1976 syntynyt Timo Tapio Rosenberg tuomittiin kolmesta törkeästä huumausainerikoksesta 6 vuoden vankeuteen.

Rangaistusta alentavana seikkana otettiin huomioon Helsingin käräjäoikeudessa aiemmin viime kesänä annettu tuomio, jossa Rosenberg tuomittiin niin ikään törkeästä huumausainerikoksesta 6 vuoden ja 6 kuukauden vankeuteen.

Toinen miehistä puolestaan kasvatti myös Espoossa sijaitsevassa yksityisasunnossa kannabista. Poliisi takavarikoi asunnosta reilut 1,7 kiloa valmista marihuanaa. Huoneisto oli hankittu erikseen kasvatusta varten.

Mies tuomittiin törkeästä huumausainerikoksesta vuoden ja 5 kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Rangaistus oli ehdoton, sillä myös hänellä on taustallaan aiempia vakavia huumejuttuja.

Rahanpesusta tuomiot naisille

Mieskaksikon kanssa samassa oikeudenkäynnissä jaettiin myös tukku ehdollisia vankeusrangaistuksia lievemmäksi katsotuista rikoksista.

Tuomion saivat muun muassa kaksi naista, jotka olivat olleet mukana pesemässä huumerikoksilla hankittua rahaa. Naiset tuomittiin törkeästä rahanpesusta.

Toinen naisista oli esimerkiksi rekisteröinyt yrityksen, joka tarjosi siivouspalveluita. Tuomion mukaan mitään palveluita ei kuitenkaan oikeasti tarjottu, vaan siivouslaskuja oli tehtailtu huumerahojen pesemiseksi.

Lisäksi tuomioita jaettiin muille muun muassa törkeästä huumausainerikoksesta, avunannosta sellaiseen sekä perusmuotoisesta huumausainerikoksesta ja törkeästä rahanpesusta.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden eilinen ratkaisu ei ole vielä lainvoimainen, eli siihen voi yrittää hakea muutosta hovioikeudesta.  

Lue myös:

    Uusimmat